Ido-Alva Kiridesja

Image

Alva heeft december 2020 een tia gehad waar hij goed uitgekomen is. De restschade is lopen met een scheve kop en wat "dronkemansloop". Daarom zijn de inzet en trainingen met hem gestopt en geniet hij op zijn oude dag alleen nog van de bloemetjes en bijtjes. Natuurlijk gaat hij gewoon nog alle dagen met ons mee.

24 maart 2022 is Alva overleden. Hoewel hij mentaal nog zeer goed was ging het lichaam de laatste tijd hard achteruit waardoor het alleen maar slapen en even de behoefte doen zijn leven was. Normale pies- of poephouding ging niet meer. Na onderzoek bij de dierenarts bleek dat zijn prostaat erg vergroot was en zijn ene teelbal verschrompeld en de andere zeer groot, daarbij ook nog grote lymfeknopen en diverse onderhuidse gezwellen is besloten hem te laten inslapen. Je kunt wel doordokteren met pijnstillers en weet ik wat nog meer, maar ik ben van mening dat het goed is voor de dierenarts zijn portemonnee maar niet goed voor de hond. Daarom vindt ik ook als je dat wel zou doen het ook een vorm van dierenmishandeling is.
Ik heb met hem over de hele wereld gezworven hij had alle certificaten van zowel reddingshond als ook verdedigingshond en bovenal ook nog een betrouwbare huishond. Ik heb hem begraven op een plekje waar hij zich thuis voelde.
Alva is 14 jaar geworden en was mijn fijnste vriend, ik mis hem.


Van de duitse herder kennel Kiridesja van de familie Louwerens kreeg ik mijn nieuwe pup Ido-Alva.

De moeder Bayca van Kiridesja VH 3, Keurklasse 2 (78) werd actief mee getraind door zoon Rick Louwerens en met de vader Doran van de Kevinsfarm VH 3,SchH 3,IPO 1 Keurklasse 2 werd actief getraind door Jan zijn vrouw Pat. Het bijzondere van deze kennel is dat dit hele gezin actief was/is in de hondensport en daarnaast Jan ook nog eens beroepsmatig bij de Koninklijke Luchtmacht. Zij fokken op gebruikshonden maar verliezen de kynologische kant niet uit het oog. Diverse honden uit deze kennel zijn actief in de KNPV en VDH/IPO als verdedigingshond en nu dus ook als reddingshond. Zondag 23 november 2008 om 11.00 uur kreeg ik een telefoontje van Jan dat de teef aan het werpen is.
Alva kan dag en nacht ingezet worden bij vermissingen in alle omstandigheden!

IRO certificaten:
RH-L A Lawinehond
RH-L B 
RH-F A Speurhond
RH-F B  
RH-T A Puinzoeken
RH-T B
RH-FL A Vlakterevieren
RH-FL B

IPO certificaten:
VZH Verkeerszekere hond
Uv   Uithoudingsvermogenproef
Sph.1   Speurhond 1
Sph.2   Speurhond 2
IPO 3A Deelcertificaat Speuren
IPO 1   90-83-88
IPO 2   86-80-80 ( examen tijdens wedstrijd Bartje Bokaal 2015 onder drie keurmeesters)
IPO 3   74-79-85 bij kringgroep Rakerheide in Kaulille te België
Sph 2 te Assen 90 punten

Nationale certificaten
Reddingshondgeschiktheidsproef
inzetbare waterzoekhond 


Wedstrijden en examens voor kwalificaties NK
Gouden Speurlijn 2012 (IPO 3)
Krystmoeting Frisiana 2012 8e plaats
Gouden Speurlijn 2013 ( IPO 3)
Gouden speurlijn 2014 ( IPO 3)
Krystmoeting 2014 5e plaats
Gouden Speurlijn 2015 4e plaats ( IPO 3)
Bartje Bokaal 2015
Krystmoeting 2015 5e plaats
Gouden Speurlijn 2016 5e plaats (IPO 3)
Provinciale Africhtingskampioenschap Groningen/Drenthe 4e plaats IPO
Bartje Bokaal 2016 5e plaats
Hidde Heidingabokaal 2016
Krystmoeting 2016 2e plaats
Sph 2 Delfzijl 2017 3e plaats met 92 punten
2018 speurwedstrijd Frisiana Leeuwarden 5e plaats ipo3
2018 7 april Bolsward speurhond 2   1e plaats 94 punten
2018 8 april speurwedstrijd sph2 Delfzijl 95 punten en kampioen 2018
2018 19 mei speurhond 2 bij HSV de Ommelanden 94 punten
2019 2 februari speurwedstrijd Frisiana Leeuwarden 3e plaats IGP3
2019 10 maart speurhond 2 bij HSV Gideon 90 punten km Robbie de Jong
2019 6 april speurhond 2 bij HSV de Ommelanden 97 punten km Cor Jansen
2019 5 mei speur5hond 2 bij HSD Delfzijl 14 punten km Hans Hengelman
2019 19 mei speurhond 2 bij HSV de Vooruit Jubbega 92 punten km Ad van Yperen
2019 25 mei speurhond 2 kringgroep Bolsward 90 punten km Toon Hop
2019 16 juni speurhond 2 kringgroep Assen 88 punten km Ad van Yperen
2019 20 juli  speurhond 2 HSV de Ommelanden 90 punten km Ad van Yperen
2019 28 september speurhond 2 Kringgroep Frisiana 96 punten km Toon Hop
2019 26 oktober speurhond 2 NBG de Hondsrug 94 punten km Cees Jaspers
2019 2 november speurhond 2 KG Martinistad Groningen 96 punten km Franjo Matekovic
2019 10 november speurhond 2 KG Assen 96 punten km Hans Hengelman
2019 23 november speurhond 2 HSV Siddeburen 70 punten km Arie Stam

Kynologie
Certificaat van fokniveau (VDH)
Clubmatch Frisiana 2011

Hondengeleider
EHBO voor mensen
Bediener AED
Verbandleer en kleine ongevallen
Eerste hulp aan kinderen
Eerste hulp bij wandelletsel
EHBO voor dieren

Vaarbewijs 1 en 2
Marifooncertificaat
Reddingsvaren

Internationale inzettesten
IRO inzettest 2007 Slovenië geslaagd voor het USAR team
IRO inzettest 2013 Tsjechië
IRO inzettest 2014 Oostenrijk

Basic Security In The Field (van de United Nations Department of Safety And Securaty)

Nieuws en verslagen

Vanochtend om 8.00 uur hebben we ons met drie honden gemeld bij Kringgroep Assen.Vincent deed met zijn Viszla Bodhi mee aan het deelcertificaat IGP 3A (speuren)en Lucas ging met Mbello en Alva voor de elfde keer dit jaar aan het speuren in speurhond 2 om zich te kunnen kwalificeren voor het NK.
De spoorlegger was Willem Rozenboom en de keurmeester Hans Hengelman. Vandaag werd er gespeurd in Amen op mooie weiden met vochtig gras op klomphoogte, windstil weer met aan de hemel een waterig zonnetje bij een temperatuur van 7 graden celsius, een ideale situatie dus.Vincent zijn spoor met een lengte van 450 pas had een ligtijd van een uur en werd door de keurmeester beloond met 96 punten en Lucas zijn sporen van 1850 pas en minimaal 3 uur oud met een verleidingsspoor erdoor werd door de keurmeester beloond met respectievelijk 93 en 96 punten.

zaterdagochtend 2 november om 8.00 uur verzamelden zich een groep speurfanaten bij Dobermankringgroep Martinistad in Groningen, zij organiseerden een IGP en speurhond examen. Ook Lucas met zijn duitse herder Ido-Alva Kiridesja was daar aanwezig om voor de 10e keer dit jaar een kwalificatiepunten voor het NK te halen.
De speurvelden aan de Eenumerweg in Eenum( bij Slochteren) lagen er prima bij wel met veel water echter dat is iets waar je prima op trainen kan en was dan ook geen enkel probleem.
Het spoor was 4 uur oud toen Lucas met zijn hond zich mocht melden bij de keurmeester Franjo Matekovic en vervolgens van start mocht gaan met in zijn kielzog( ongeveer 30 meter afstand) de spoorlegger Roelf Westra.
De spoorlegger had een mooi lang spoor van 1850 passen met zeven voorwerpjes uitgelopen die de hond prima wist te volgen en weer te vinden.Aan het einde van het spoor kon Lucas zich met zijn hond afmelden bij de keurmeester die dit beloonde met uitmuntend 96 punten.
Daarna reisden we weer terug naar de stad Groningen waar op het trainingsveld van KC Martinistad het overige gedeelte van de examens zou plaatsvinden.Aan het eind van de dag gingen wij weer met een tevreden gevoel naar huis onder dankzegging aan de mensen van Martinistad die deze dag mogelijk maakten.

Gistermorgen al vroeg melden wij ons met 5 honden bij NBG vereniging "de Hondsrug" om daar aan verschillende examens deel te nemen.De dag starte warm en zwoel haast zo ongeveer 15 graden echter later op de morgen stond er een strakke koude wind wat op de speurvelden goed te merken was.
De laatste dagen waren de boeren overal aan het maaien waardoor het voor de organiserende vereniging moeilijk was om keuringswaardige velden te vinden. Het is ze gelukt alhoewel alle sporen behoorlijk in elkaar gedrukt waren en de onderlinge afstanden van de spoorgedeeltes dicht opeen zaten. Maargoed het kon niet anders we moesten er het mee doen, de omstandigheden waren voor iedereen gelijk.
Na de loting ging Vincent met zijn Viszla Bodhi als eerste van start voor speurhond 1 een opgave die bij normale speuromstandigheden voor deze hond geen probleem zijn

 

maar vandaag miste hij toch de ervarenheid en liep direct vanaf de start van het spoor af, jammer afgefloten maar ook dat hoort erbij.Even teleurgesteld natuurlijk en dan de blik weer op de toekomst.
Als eerste hond in speurhond 2 kwam Alva die uitmuntend speurde maar alle voorwerpen even met zijn snuit aanraakte en daardoor punten liet liggen en van kwalificatie uitmuntend naar zeer goed ging met 94 punten.
De tweede hond van Lucas Mbello kreeg het derde spoor van speurhond 2 maar deze hond had het op de 2e spitse hoek erg moeilijk maar bleef door zoeken, Lucas gooide de lijn al neer en dacht fluit maar af maar de hond ging gewoon door op het goede spoor en sleepte er toch nog 73 punten van het veld.De keurmeester Cees Jaspers merkte dan ook op dat de hondengeleider niet zelf moet opgeven want de hond speurde zelfs met losse lijn prima door en daarom liet hij de hond slagen. Een leer moment voor Lucas dus.
Na het speuren inmiddels was het al half twee gingen we naar het trainingsveld van de vereniging in Emmen waar we verder gingen met o.a. het VZH programma waaraan Atsje en Lucia meededen.. Beide dames waren strak gespannen maar hun trainingsarbeid van de laatste maanden resulteerde erin dat ze allebei slaagden en dus verder kunnen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bekijk alle verslagen

Onze honden

Hier ziet u een overzicht van onze selectie honden in opleiding en gecertificeerde honden. Indien u op de afbeelding klikt krijgt u meer informatie over de geselecteerde hond.
Image

M. Bello

Image

Alva

Image

Boaz

Image

Pip

Image

Odin

Image

Bodhi