Nieuws archief

Artikelindex

 • De aktuele lijst van de internationale gecertificeerde inzetteam's en groepcommandanten die lid zijn van het IRO_USAR team die door de internationale reddingshonden organisatie bij calamiteiten wereldwijd ingezet kunnen worden http://www.iro-dogs.org/extradomains/irodogsorg/media/M/Mission%20ready%20HF%20und%20GK.pdf
 • Hondengeleiders met hun reddingshonden uit Groningen Friesland en Drenthe die een goede kwalitatieve opleiding wensen van een internationaal ervaren diplomeerde instructeur gaan naar de Reddingshondengroep Noord-Oost Nederland. Deze Reddingshondengroep Groningen is gevestigd in de stad Groningen en hebben daar ook hun uitrukbasis.Het trainingsveld ligt ook in de Martinistad Een van onze leden heeft na een zware test een plaats verdiend in het USAR team van de Internationale Reddingshonden Organisatie deze mogelijkheden zijn er ook voor u.
 • Binnenkort op deze site een belangrijke sponsor mededeling van een grote firma die in de aanleg van o.a. gastransportleidingen actief is.
 • Zaterdag 28 maart 2009
  Net als de afgelopen zaterdag zijn we weer gaan trainen in het zelfde natuurgebied en weer geoefend in het op een zo kort mogelijke tijd een groot gebied af te zoeken.De ervaren honden wisten allemaal binnen een tijdsbestek van nog geen 15 minuten 4 slachtoffers te traceren op een terrein van ongeveer een hectare groot.De meeste honden gingen in 6 hele grote cirkels door het bos waarbij de geleider niet van de middellijn af hoefde te komen.De jonge honden kregen natuurlijk aangepaste oefeningen in het aanblaffen en kort zoeken.Na de middagpauze werd er nog gespeurd over de oude stoppelvelden.Ondanks dat iedereen kletsnat was geworden gingen we tevreden naar huis en genieten van ons weekend.
 • Donderdag 26 maart 2009
  We kregen 3 februari 2009 bericht van de Rabobank dat wij genomineerd waren voor een uitkering uit het rabobankstimuleringsfonds om zwemvesten aan te kunnen schaffen.Vanavond was in de Hattrick's Pub in het stadion de Euroborg de feestelijke bekendmaking van de winnaar.De inwoners van Groningen,Haren,Hoogkerk en Engelbert en Middelbert konden via de website of het invullen van een stemformulier hun stem op ons uitbrengen.Echter er was op ons onvoldoende gestemd en dat is toch wel teleurstellend.In ieder geval degenen die wel op ons hebben gestemd willen we langs deze weg hartelijk bedanken.
 • Woensdag 25 maart 2009
  Mensen,mensen wat een regen maar wij trainen natuurlijk altijd maar weer door.Vandaag hebben we op "ons"veldje in het stadspark weer het appél geoefend en daarna nog even wat korte spoortjes uitgelegd voor de jonge honden. Na ook nog even een pleister geplakt te hebben bij een kind die haar voeten kapot gelopen had tijdens de sponsorloop voor water was het voor ons weer tijd om naar huis te gaan.
 • Maandag 23 maart 2009
  Met drie honden zijn we aan het speuren op de velden in de gemeente Bedum en daarna politiehondtraining achter Veenhuizen.
 • Zaterdag 21maart 2009
  Onder een stralende zon begonnen we met onze vlakterevier oefeningen in de Harkstederbroeksterpolder.We kunnen nu goed merken dat we nu een drietal zaterdagen aan dit onderdeel ruim aandacht hebben besteed met name het op afstand dirigeren van de hond was uitstekend, in zo'n 6 "slagen" werd er zo een hectare bos in een paar minuten doorzocht en de 6 slachtoffers ook gevonden en verwezen.Zelfs de hond van 6 maanden en de pup (morgen 17 weken oud) begrepen wat de bedoeling was.Na de pauze nog een zoekoefening en voor Fokus nog even een speurtraining was het weer tijd om aan het weekende te beginnen.
 • Woensdag 18 maart 2009
  De eerste keer dat we in verband met de werkzaamheden aan de nieuwe busbaan niet op ons trainingsveld konden zijn daarom zijn we tijdelijk uitgeweken naar een veld in het stadspark waar we prima onze gehoorzaamheidsoefeningen konden afwerken.Voor de hindernisoefeningen zoeken we nog naar een tijdelijke oplossing.Op ons veld werden de tijdelijke bouwhekken weggehaald en kwam er een hele zware rupsshovel die ons veld meter voor meter op een diepte van 50 cm ging omspitten om vervolgens de grote bulten met grond die vrijgekomen waren uit het cunet van de toekomstige busbaan, om dit over ons veld uit te spreiden.De bedoeling is dat over een maand ons nieuwe veld met graszaad ingezaaid kan worden.We zijn erg blij dat KWS en de gemeente Groningen dit allemaal mogelijk maken, dit is trouwens ook een mooie vorm van burgerparticipatie.
 • Zaterdag 14 maart 2009
  Vanmorgen vroeg werd door Lucas begonnen met het speuren ondertussen waren de andere groepsleden ook gekomen en gingen we weer vlakterevieren in het gebied achter de roeibaan bij het dorp Harkstede.In het bosperceel wat wij hadden uitgekozen deden we eerst de gebruikelijke aanblaf-en opjutoefeningen en vervolgens weer de dirigeeroefening op slachtoffers en na de pauze voor de honden die voor hun internationaal erkend examen staan weer de zoekoefeningen.Na nog wat oefeningen voor de pups en de afsluitende draagoefeningen ging ieder weer naar huis om van het weekend te genieten.
 • Vrijdag 13 maart 2009
  De openbare basisschool Mande Goud in Kloosterburen had ons gevraagd om voor de gehele school een lezing te verzorgen over het werken met reddingshonden.Omdat door zijn prestaties het Lucas met zijn duitse herder Fokus als enig nederlands team gelukt was het hoogst haalbare te halen namelijk het lidmaatschap van het USAR team van de Internationale Reddingshonden Organisatie werden wij gevraagd om deze lezing te verzorgen. Met behulp van een groot beeldscherm werd in een volle aula beelden uit verschillende landen getoond getoond en uitleg gegeven waar Lucas met zijn hond en andere teamleden geweest zijn en is hij met zijn 16 weken oude hond Ido_Alva Kridesja na de lezing nog langs alle klassen geweest.Voor de socialisatie was dat voor hond en en de kinderen een groot feest.Om 9.00 uur begonnen we met de lezing en om 12.00 uur waren we klaar.
 • Woensdag 11 maart 2009
  Vandaag was het voorlopig de laatste mogelijkheid om op ons trainingsveld te trainen,de werkzaamheden aan de nieuwe busbaan van het HOV zijn zodanig gevorderd dat de komende week begonnen wordt om ons veld aan te gaan pakken zodat als alles meeloopt in april het graszaad gezaaid kan gaan worden.De komende weken zullen we dan ook op een andere trainingsveld gaan oefenen.
 • Zaterdag 7 maart 2009
  Harkstederbroeksterpolder was vandaag de plek waar wij ons om 9.00 verzamelden om de verschillende aanblafoefeningen en de zoekoefeningen in het bos te gaan beoefenen.Het was een stralende zonnige dag en aangenaam om te oefenen. Zowel de meer ervaren honden als de jonge honden en pups voor elk niveau hadden we een leermoment waar we weer verder mee kunnen.Na de training hebben de honden nog even lekker met elkaar rondgedold en ging iedereen weer tevreden naar huis.
 • Woensdag 4 maart 2009
  Voor de hele groep vandaag gehoorzaamheids-en hindernisoefeningen op het trainingsveld in Groningen.
 • Zaterdag 28 februari 2009
  Vanochtend om 9.00 uur begonnen we met onze training vlakterevieren in het gebied waar de toekomstige wijk Meerstad aangelegd gaat worden.Het doel van deze oefening was ook weer op grote afstand en in korte tijd een bosgebied afzoeken.Alle honden hadden binnen 10 minuten de drie verborgen slachtoffers gevonden en aangeblaft waarna de hondengeleider(ster) het bos in mocht om de hond bij het slachtoffer vandaan te halen.Na de pauze werd de training besloten met het speuren over een maisstoppelveld.
 • Woensdag 25 februari 2009
  De werkzaamheden aan de busbaan gaan nu erg snel aanvankelijk zouden wij ons terrein in aangepaste vorm voor de gehoorzaamheidsoefeningen en met een aantal hindernisoefeningen nog door kunnen gebruiken,echter vandaag werd in overleg met KWS besloten om ons veld geheel te ontruimen zodat de vrijgekomen grond over ons veld verspreid kan worden en rusten en vervolgens zal in april de nieuwe grasmat ingezaaid kunnen worden en dat is natuurlijk ook het ideale groeiseizoen. Zodoende hebben we vandaag direct na de training onze spullen bijelkaar gelegd zodat de aannemer KWS de spullen met een shovel kunnen verplaatsen naar een tijdelijk depot. Onze sponsor Gjaltema heeft de abseiltoren ook afgehaald en deze zal na de werkzaamheden ook weer terug geplaatst worden. Voor de veldtraining wijken we tijdelijk uit naar een ander veld.
 • Zaterdag 21 februari 2009
  Vandaag mochten we trainen op de suikerfabriek in Hoogkerk.Eerst werden we door Saake in de kantine ontvangen met koffie en thee en hier kregen we ook de briefing van Lucas.Eerst mocht iedereen met zijn of haar hond overal tussendoor en in kijken en de hond spelenderwijs in vreemde situaties sturen.Vervolgens werd er voor elke hond een aanblaf-en jutoefening gedaan.Na deze oefeningen werd er voor Anne-Fleur met haar Drentsche Patrijshond Loki een zoekoefening uitgelegd.De hond moest zelfstandig in het donker drie loodsen uitzoeken op de aanwezigheid van slachtoffers,daar kreeg ze een halfuur voor. Vervolgens na een korte pauze in de kantine werd de hele groep met hond in de brandweerwagen gestopt en werd er met sirene over het bedrijfsterrein gereden.De honden hadden ook hier geen probleem mee.Vervolgens nog weer een aantal zoekoefeningen voor de ervaren honden en aanblafoefeningen voor de pups.We kunnen met veel plezier terugkijken op een geslaagde training bij de suikerfabriek die voor ons nog zeker herhaalt gaat worden.Na deze training zijn we naar ons trainingsveld gegaan waar nog wat werd getraind en met een aantal mensen de abseiltoren nog werd afgebroken zodat die in verband met de renovatie van ons veld in tijdelijke opslag genomen kan worden.
 • Woensdag 18 februari 2009
  Ondanks de drukke werkzaamheden voor de aanleg van de busbaan aan de Koeriersterweg kunnen we gewoon op een aangepast veld doortrainen.Juist de afleiding van vallende bomen en de houthakkers die met hun motorkettingzagen en scredders gigantische herrie veroorzaken is voor onze reddingshonden weer een goede oefening.
 • Maandag 16 februari 2009
  Om 7.00 uur vanochtend stond Lucas op het veld i.v.m de voorbereidende werkzaamheden voor de busbaan die gedeeltelijk over ons veld aangelegd gaat worden en ongeveer tot eind dit jaar zal gaan duren.Als het straks klaar is hebben we ook een prachtig trainingsveld. Om ongeveer 9.00 uur stonden Kor en Lucas met hun drie honden op de speurvelden waar de honden onder een miezerig regentje prima hun werk deden.Daarna weer terug naar het veld waar onze ehbo instructeur Wieger Riemersma al een nieuwe wip had afgeleverd. Hij heeft deze mooie wip voor ons geheel kosteloos gemaakt.We zijn daar erg blij mee.
 • Zaterdag 14 2009
  Vandaag zijn we aan het trainen geweest op het terrein van de halfgesloopte steenfabriek in Wirdum.Dit is een leuke lokatie en we hebben gelijk met de eigenaar onze oude afspraak herbevestigd dat dit gevaarlijke terrein exclusief door onze reddingshonden gebruikt kan worden.Zo'n twee á drie keer per jaar maken we daar ook gebruik van.Het was een prachtige zonnige dag met ook weer een tweetal mensen die belangstelling hebben om bij ons de cursus te gaan volgen met hun oud-duitse herdershond.We hebben uitgebreid kunnen oefenen en zo tegen vier uur in de middag togen we weer huiswaarts.
 • Woensdag 11 februari 2009
  Vandaag hebben we weer aandacht besteedt aan onze veldoefeningen.Kor is vandaag begonnen les te geven aan Tineke met haar hond Holger,zij doorlopen nu de B cursus.Lucas richt zich op zijn eigen pup Alva en op de beide duitse herders van Christa en de overige groepsleden. Helaas kwamen we vandaag bij aankomst op het veld erachter dat er een of meer personen over het hek waren geklommen en onze wip hebben vernield en nog getracht een ijzeren hek te stelen maar kennelijk waren de daders overlopen want het hek lag bij de toegangshek van ons veld. Na de training hebben we het veld opgeruimd in verband met de voorbereiding van de aanleg van de busbaan over/langs ons veld. 's avonds ging Lucas nog door naar de politiehond training.
 • Maandag 9 februari 2009
  Onder licht vorstige omstandigheden zijn Kor en Lucas met de honden Ezra,Fokus en Alva aan het speuren achter het natuurterrein Kardinge dat in beheer is bij natuurmonumenten.Het afwisselend gebied van gras-en klavervelden,bosjes en slootjes is bij uitstek geschikt voor het oefenen met in ons geval de reddingshonden en poltiehonden.
 • Zaterdag 7 februari 2009
  Net als de vorige week zijn we vandaag in de bossen van Middelbert aan het vlakterevieren geweest. Het accent lag dus weer op het op afstand dirigeren van de honden en het langdurig aanblaffen bij het slachtoffer.Ook aan de vier jonge honden die aanwezig waren werd ruim aandacht besteed aan het aanblaffen.Zelfs de duitse herder pup van 11 weken wist al wat aanblaffen was. Na de pauze werden er voor de twee honden die over 15 weken hun internationaal examen gaan doen een zoekoefening uitgelegd.Beide honden wisten binnen de examentijd van 20 minuten de drie slachtoffers te vinden en op de voorgeschreven manier langdurig aan te blaffen waarbij ze absoluut bij het slachtoffer moesten blijven tot hun baasjes erbij gekomen waren. Al met al kunnen we zeggen dat de honden en de hondengeleiders vandaag goed werk hebben laten zien.Natuurlijk blijven er nog verbeterpunten over waar nog aan gewerkt moet worden maar dat is normaal, daarom is het ook zo belangrijk dat er elke week in groepsverband getraind wordt. Iedereen ging met een tevreden gevoel naar huis om nog van het resterende weekend te genieten.
 • Woensdag 4 februari 2009
  waren we aanwezig op ons oefenveld bij het Woonforum Vesta aan de Peizerweg in Groningen.Daar hebben we alle gebruikelijke veldoefeningen weer afgewerkt. 's avonds zijn Anne-Fleur en Lucas met hun honden naar de politiehondenvereniging gegaan om daar nog wat te trainen.
 • Maandag 2 februari 2009
  Kor en Lucas zijn weer met hun honden aan het speuren geweest op de klavervelden en graslanden aan de Oosterseweg in de gemeente Bedum.Kor met zijn hollandse herder korthaar esra en Lucas met zijn duitse herders Fokus en Alva.Het was op een licht besneeuwde en bevroren ondergrond met een harde oostelijke wind.'s Avonds is Lucas nog weer aan het trainen geweest bij de politiehonden, Alva van 10 weken oud heeft het begin van het blaffen laten zien en sleutels en het metalen buisje apporteren gingen ook al aardig.
 • Zaterdag 31 januari 2009
  Wederom naar de privebossen in Middelbert om daar het vlakterevieren te beoefenen. Zoals gebruikelijk en zeer belangrijk begonnen we met de diverse aanblafoefeningen van pups tot ervaren hond is dit bij ons een verplicht onderdeel die je niet vaak genoeg kunt beoefenen.Daarna het op afstand efficient dirigeren van je hond door het zoekgebied dat betekend dat je de hond ook goed onder appél moet hebben. Als je dit onderdeel goed beheerst kun je met weinig honden in een korte zoektijd grote gebieden nauwkeurig en betrouwbaar afzoeken,dat betekend ook dat je geen enkel slachtoffer per ongeluk mag laten liggen. Na de pauze een korte zoekoefening met een vreemd slachtoffer en deze training was ook weer voorbij.Daarna ging Lucas nog even naar de brandweer waarbij van de gelegenheid gebruikt gemaakt werd om met zijn pup Alva aan de brandweerwagen met sirene te laten wennen dit gebeurde door een ritje te maken over het terrein van de suikerfabriek.Binnenkort zullen we daar nog een oefening hebben.
 • Woensdag 28 januari 2009
  vandaag weer onze veldtraining aan de Koeriersterweg in Groningen.We hadden de vuurpotten weer branden en er werd geoefend in het aanblaffen en gebruik gemaakt van een kar om de honden leren om te gaan met een alternatief vervoermiddel.'s avonds bracht Lucas nog weer met zijn pup een bezoek aan een vereniging voor politiehonden om daar ook nog weer een aantal basisoefeningen te doen wat eigenlijk voor alle goede werkhonden maar zeker ook huishonden die in hun inprentingsfase zitten een goede leerschool zou zijn.
 • Maandag 26 januari 2009
  speuren op de velden bij de kanoboerderij "Rietlanden" aan de Oosterseweg te Zuidwolde.
 • Zaterdag 24 januari 2009
  Net als de vorige zaterdag togen wij vandaag weer naar de bossen in Middelbert om daar weer dezelfde zoekoefeningen af te werken.Het accent vandaag lag voornamelijk op het dirigeren van de hond in de door de hondengeleider gewenste richting.Het is een oefening die we een aantal trainingen willen volhouden zodat we in andere zoeksituaties daar ook weer profijt van kunnen hebben. Letop dit zijn afgesloten privebossen waarvoor wij speciale toestemming hebben gekregen om te oefenen!
 • Woensdag 21 januari 2009
  En dan is het alweer woensdag tijd voor onze wekelijkse veldtraining,vanaf 10.00 uur tot aan 14.30 uur waren de verschillende leden weer met hun oefeningen bezig.Terwijl Anne-Fleur met haar Drentsche Patrijshond Loki aan het dirigeren was werden de andere honden in de nabijheid van de vuurpotten aangemoedigd om goed en langdurig te kunnen aanblaffen een oefening die veel energie van hond en geleider kost maar ook van onze parttime opjutter Edo die hier erg bedreven in is en er ook zichtbaar plezier in heeft als het hem weer eens is gelukt om een hond zover te krijgen.'s avonds ging Lucas met zijn pup nog even naar HSV de Hondenvrienden in Fochteloo om daar bij de politiehonden zijn pup in het donker wat te socialiseren.
 • Maandag 19 januari 2009
  Om 9.00 uur vanmorgen waren wij present op de grasvelden achterin het recreatiegebied Kardinge bij Zuidwolde.Lucas heeft voor de hond van Kor ,de jonge hollandse herder korthaar Ezra die inmiddels 5 maanden oud is een vreemd spoor uitgelopen van ongeveer 300 pas, met op elke strek een voorwerp. Daarna heeft Kor voor de hond van Lucas de duitse herder Ido-Alva Kiridesja die gisteren net 8 weken oud geworden is een eerste speurvakje gemaakt,welke de hond direct met speurtuigje om direct vrij mocht uitwerken.Het is leuk om te zien hoe een pup die nog nooit gespeurd heeft van nature zijn neus gebruikt.
 • Zaterdag 17 januari 2009
  Om 9.00 uur waren we allemaal verzameld in Middelbert om in de privebossen te gaan vlakterevieren.Voor ons een prachtige lokatie om dat we daar alle trainingsmogelijkheden hebben en rustig onze gang kunnen gaan zonder door publiek gestoord te worden.De honden waren van verschillende niveau's. Het accent van de training van vandaag lag op het feit dat de hond nadat die het slachtoffer had gevonden direct en duidelijk de verwijzing uitvoert zonder eerst nog even iets anders te willen doen,plus dat de eigenaar op grote afstand zijn hond moest dirigeren,waarbij de hond onvoorwaardelijk in de aangegeven richting diende te gaan.De jonge hond van Kor is inmiddels 5 maanden en kreeg dezelfde oefening maar dan in aangepaste vorm.De pup Alva van 8 weken oud van Lucas kreeg zijn eerste dirigeeroefening aangeboden en dit ging ook prima.Al met al was het een leuke leerzame training waarvan een ieder heeft geleerd en we zullen de volgende keer zien wat er is van blijven hangen.
 • Woensdag 14 januari
  2009 Het is alweer woensdag en voor de groep dan weer de mogelijkheid om de gehoorzaamheidsoefeningen,hindernissen,vuurpotten etc. te oefenen.Op dit ogenblik hebben we verschillende jonge honden en nu is daar de pup van Lucas ook weer bij,die vandaag overal tussendoor scharrelde om een beetje te wennen.Trouwens die pup heeft nu een druk socialisatieprogramma af te werken. Puin,donkere kelders,bouwmarktbezoek en dierenartsbezoek heeft die ondertussen al gehad en nu staat de draaideur en roltrap van V&D en een treinrit op het programma en natuurlijk komt een bezoek aan de brandweer er ook nog aan.
 • Zaterdag 10 januari 2009
  Vanochtend om 9.00 uur verzamelden wij ons weer met onze werkhonden op het puingebied van de Timorstraat in Groningen.Door de griepaanval in Nederland waren onze leden er nog niet allemaal maar wel voldoende om goed en uitgebreid te kunnen trainen. Esther heeft nog uitgebreid foto's gemaakt die zeer binnenkort op deze site komen te staan.Lucas had gisteren zijn duitse herder pup van bijna 7 weken opgehaald en die vandaag mee genomen naar de training om daar de eerste stapjes over het puin te maken. De pup was niet bang en liet zich goed zien en was niet onder de indruk van de andere honden in de groep.Het was een vorstige zonnige dag en we hebben aangenaam kunnen trainen.Na de training is Lucas nog naar de nieuwjaarsreceptie van "HSV de Hondenvrienden" in de gemeente Oosterwolde geweest. Deze club aan de rand van het Fochtelooveen traint het programma van de "Bond van hondendressuur Nederland"( BHN) en de Koninklijke Politiehond Vereniging( KNPV).Het was daar een gezellig samenzijn.
 • 5 t/m 7 januari 2009
  Schiermonnikoog
 • Zaterdag 3 januari 2009
  Onze eerste puintraining voor reddingshonden in het nieuwe jaar hadden we op het puingebied van de Timorstraat in Groningen.De sloopkranen werden weer gebracht en dat was voor met name voor de pup van Kor een goede gelegenheid om op en onder de werkende kraan zijn onbevangenheidsoefeningen te doen. Edo had vandaag zelfgebakken nieuwjaarsrolletjes meegenomen die we ons goed lieten smaken.Na deze gebouwen en puintraining zijn we naar ons trainingsveld gegaan en hebben daar alle toestellen weer opgebouwd en nog wat geoefend.Ja en dan is zo'n dag al weer heel snel voorbij.