Nieuws archief

Artikelindex

 • De aktuele lijst van de internationale gecertificeerde inzetteam's en groepcommandanten die lid zijn van het IRO_USAR team die door de internationale reddingshonden organisatie bij calamiteiten wereldwijd ingezet kunnen worden http://www.iro-dogs.org/extradomains/irodogsorg/media/M/Mission%20ready%20HF%20und%20GK.pdf
 • Hondengeleiders met hun reddingshonden uit Groningen Friesland en Drenthe die een goede kwalitatieve opleiding wensen van een internationaal ervaren diplomeerde instructeur gaan naar de Reddingshondengroep Noord-Oost Nederland. Deze Reddingshondengroep Groningen is gevestigd in de stad Groningen en hebben daar ook hun uitrukbasis.Het trainingsveld ligt ook in de Martinistad Een van onze leden heeft na een zware test een plaats verdiend in het USAR team van de Internationale Reddingshonden Organisatie deze mogelijkheden zijn er ook voor u.
 • Binnenkort op deze site een belangrijke sponsor mededeling van een grote firma die in de aanleg van o.a. gastransportleidingen actief is.
 • Zaterdag 28 maart 2009
  Net als de afgelopen zaterdag zijn we weer gaan trainen in het zelfde natuurgebied en weer geoefend in het op een zo kort mogelijke tijd een groot gebied af te zoeken.De ervaren honden wisten allemaal binnen een tijdsbestek van nog geen 15 minuten 4 slachtoffers te traceren op een terrein van ongeveer een hectare groot.De meeste honden gingen in 6 hele grote cirkels door het bos waarbij de geleider niet van de middellijn af hoefde te komen.De jonge honden kregen natuurlijk aangepaste oefeningen in het aanblaffen en kort zoeken.Na de middagpauze werd er nog gespeurd over de oude stoppelvelden.Ondanks dat iedereen kletsnat was geworden gingen we tevreden naar huis en genieten van ons weekend.
 • Donderdag 26 maart 2009
  We kregen 3 februari 2009 bericht van de Rabobank dat wij genomineerd waren voor een uitkering uit het rabobankstimuleringsfonds om zwemvesten aan te kunnen schaffen.Vanavond was in de Hattrick's Pub in het stadion de Euroborg de feestelijke bekendmaking van de winnaar.De inwoners van Groningen,Haren,Hoogkerk en Engelbert en Middelbert konden via de website of het invullen van een stemformulier hun stem op ons uitbrengen.Echter er was op ons onvoldoende gestemd en dat is toch wel teleurstellend.In ieder geval degenen die wel op ons hebben gestemd willen we langs deze weg hartelijk bedanken.
 • Woensdag 25 maart 2009
  Mensen,mensen wat een regen maar wij trainen natuurlijk altijd maar weer door.Vandaag hebben we op "ons"veldje in het stadspark weer het appél geoefend en daarna nog even wat korte spoortjes uitgelegd voor de jonge honden. Na ook nog even een pleister geplakt te hebben bij een kind die haar voeten kapot gelopen had tijdens de sponsorloop voor water was het voor ons weer tijd om naar huis te gaan.
 • Maandag 23 maart 2009
  Met drie honden zijn we aan het speuren op de velden in de gemeente Bedum en daarna politiehondtraining achter Veenhuizen.
 • Zaterdag 21maart 2009
  Onder een stralende zon begonnen we met onze vlakterevier oefeningen in de Harkstederbroeksterpolder.We kunnen nu goed merken dat we nu een drietal zaterdagen aan dit onderdeel ruim aandacht hebben besteed met name het op afstand dirigeren van de hond was uitstekend, in zo'n 6 "slagen" werd er zo een hectare bos in een paar minuten doorzocht en de 6 slachtoffers ook gevonden en verwezen.Zelfs de hond van 6 maanden en de pup (morgen 17 weken oud) begrepen wat de bedoeling was.Na de pauze nog een zoekoefening en voor Fokus nog even een speurtraining was het weer tijd om aan het weekende te beginnen.
 • Woensdag 18 maart 2009
  De eerste keer dat we in verband met de werkzaamheden aan de nieuwe busbaan niet op ons trainingsveld konden zijn daarom zijn we tijdelijk uitgeweken naar een veld in het stadspark waar we prima onze gehoorzaamheidsoefeningen konden afwerken.Voor de hindernisoefeningen zoeken we nog naar een tijdelijke oplossing.Op ons veld werden de tijdelijke bouwhekken weggehaald en kwam er een hele zware rupsshovel die ons veld meter voor meter op een diepte van 50 cm ging omspitten om vervolgens de grote bulten met grond die vrijgekomen waren uit het cunet van de toekomstige busbaan, om dit over ons veld uit te spreiden.De bedoeling is dat over een maand ons nieuwe veld met graszaad ingezaaid kan worden.We zijn erg blij dat KWS en de gemeente Groningen dit allemaal mogelijk maken, dit is trouwens ook een mooie vorm van burgerparticipatie.
 • Zaterdag 14 maart 2009
  Vanmorgen vroeg werd door Lucas begonnen met het speuren ondertussen waren de andere groepsleden ook gekomen en gingen we weer vlakterevieren in het gebied achter de roeibaan bij het dorp Harkstede.In het bosperceel wat wij hadden uitgekozen deden we eerst de gebruikelijke aanblaf-en opjutoefeningen en vervolgens weer de dirigeeroefening op slachtoffers en na de pauze voor de honden die voor hun internationaal erkend examen staan weer de zoekoefeningen.Na nog wat oefeningen voor de pups en de afsluitende draagoefeningen ging ieder weer naar huis om van het weekend te genieten.
 • Vrijdag 13 maart 2009
  De openbare basisschool Mande Goud in Kloosterburen had ons gevraagd om voor de gehele school een lezing te verzorgen over het werken met reddingshonden.Omdat door zijn prestaties het Lucas met zijn duitse herder Fokus als enig nederlands team gelukt was het hoogst haalbare te halen namelijk het lidmaatschap van het USAR team van de Internationale Reddingshonden Organisatie werden wij gevraagd om deze lezing te verzorgen. Met behulp van een groot beeldscherm werd in een volle aula beelden uit verschillende landen getoond getoond en uitleg gegeven waar Lucas met zijn hond en andere teamleden geweest zijn en is hij met zijn 16 weken oude hond Ido_Alva Kridesja na de lezing nog langs alle klassen geweest.Voor de socialisatie was dat voor hond en en de kinderen een groot feest.Om 9.00 uur begonnen we met de lezing en om 12.00 uur waren we klaar.
 • Woensdag 11 maart 2009
  Vandaag was het voorlopig de laatste mogelijkheid om op ons trainingsveld te trainen,de werkzaamheden aan de nieuwe busbaan van het HOV zijn zodanig gevorderd dat de komende week begonnen wordt om ons veld aan te gaan pakken zodat als alles meeloopt in april het graszaad gezaaid kan gaan worden.De komende weken zullen we dan ook op een andere trainingsveld gaan oefenen.
 • Zaterdag 7 maart 2009
  Harkstederbroeksterpolder was vandaag de plek waar wij ons om 9.00 verzamelden om de verschillende aanblafoefeningen en de zoekoefeningen in het bos te gaan beoefenen.Het was een stralende zonnige dag en aangenaam om te oefenen. Zowel de meer ervaren honden als de jonge honden en pups voor elk niveau hadden we een leermoment waar we weer verder mee kunnen.Na de training hebben de honden nog even lekker met elkaar rondgedold en ging iedereen weer tevreden naar huis.
 • Woensdag 4 maart 2009
  Voor de hele groep vandaag gehoorzaamheids-en hindernisoefeningen op het trainingsveld in Groningen.
 • Zaterdag 28 februari 2009
  Vanochtend om 9.00 uur begonnen we met onze training vlakterevieren in het gebied waar de toekomstige wijk Meerstad aangelegd gaat worden.Het doel van deze oefening was ook weer op grote afstand en in korte tijd een bosgebied afzoeken.Alle honden hadden binnen 10 minuten de drie verborgen slachtoffers gevonden en aangeblaft waarna de hondengeleider(ster) het bos in mocht om de hond bij het slachtoffer vandaan te halen.Na de pauze werd de training besloten met het speuren over een maisstoppelveld.
 • Woensdag 25 februari 2009
  De werkzaamheden aan de busbaan gaan nu erg snel aanvankelijk zouden wij ons terrein in aangepaste vorm voor de gehoorzaamheidsoefeningen en met een aantal hindernisoefeningen nog door kunnen gebruiken,echter vandaag werd in overleg met KWS besloten om ons veld geheel te ontruimen zodat de vrijgekomen grond over ons veld verspreid kan worden en rusten en vervolgens zal in april de nieuwe grasmat ingezaaid kunnen worden en dat is natuurlijk ook het ideale groeiseizoen. Zodoende hebben we vandaag direct na de training onze spullen bijelkaar gelegd zodat de aannemer KWS de spullen met een shovel kunnen verplaatsen naar een tijdelijk depot. Onze sponsor Gjaltema heeft de abseiltoren ook afgehaald en deze zal na de werkzaamheden ook weer terug geplaatst worden. Voor de veldtraining wijken we tijdelijk uit naar een ander veld.
 • Zaterdag 21 februari 2009
  Vandaag mochten we trainen op de suikerfabriek in Hoogkerk.Eerst werden we door Saake in de kantine ontvangen met koffie en thee en hier kregen we ook de briefing van Lucas.Eerst mocht iedereen met zijn of haar hond overal tussendoor en in kijken en de hond spelenderwijs in vreemde situaties sturen.Vervolgens werd er voor elke hond een aanblaf-en jutoefening gedaan.Na deze oefeningen werd er voor Anne-Fleur met haar Drentsche Patrijshond Loki een zoekoefening uitgelegd.De hond moest zelfstandig in het donker drie loodsen uitzoeken op de aanwezigheid van slachtoffers,daar kreeg ze een halfuur voor. Vervolgens na een korte pauze in de kantine werd de hele groep met hond in de brandweerwagen gestopt en werd er met sirene over het bedrijfsterrein gereden.De honden hadden ook hier geen probleem mee.Vervolgens nog weer een aantal zoekoefeningen voor de ervaren honden en aanblafoefeningen voor de pups.We kunnen met veel plezier terugkijken op een geslaagde training bij de suikerfabriek die voor ons nog zeker herhaalt gaat worden.Na deze training zijn we naar ons trainingsveld gegaan waar nog wat werd getraind en met een aantal mensen de abseiltoren nog werd afgebroken zodat die in verband met de renovatie van ons veld in tijdelijke opslag genomen kan worden.
 • Woensdag 18 februari 2009
  Ondanks de drukke werkzaamheden voor de aanleg van de busbaan aan de Koeriersterweg kunnen we gewoon op een aangepast veld doortrainen.Juist de afleiding van vallende bomen en de houthakkers die met hun motorkettingzagen en scredders gigantische herrie veroorzaken is voor onze reddingshonden weer een goede oefening.
 • Maandag 16 februari 2009
  Om 7.00 uur vanochtend stond Lucas op het veld i.v.m de voorbereidende werkzaamheden voor de busbaan die gedeeltelijk over ons veld aangelegd gaat worden en ongeveer tot eind dit jaar zal gaan duren.Als het straks klaar is hebben we ook een prachtig trainingsveld. Om ongeveer 9.00 uur stonden Kor en Lucas met hun drie honden op de speurvelden waar de honden onder een miezerig regentje prima hun werk deden.Daarna weer terug naar het veld waar onze ehbo instructeur Wieger Riemersma al een nieuwe wip had afgeleverd. Hij heeft deze mooie wip voor ons geheel kosteloos gemaakt.We zijn daar erg blij mee.
 • Zaterdag 14 2009
  Vandaag zijn we aan het trainen geweest op het terrein van de halfgesloopte steenfabriek in Wirdum.Dit is een leuke lokatie en we hebben gelijk met de eigenaar onze oude afspraak herbevestigd dat dit gevaarlijke terrein exclusief door onze reddingshonden gebruikt kan worden.Zo'n twee á drie keer per jaar maken we daar ook gebruik van.Het was een prachtige zonnige dag met ook weer een tweetal mensen die belangstelling hebben om bij ons de cursus te gaan volgen met hun oud-duitse herdershond.We hebben uitgebreid kunnen oefenen en zo tegen vier uur in de middag togen we weer huiswaarts.
 • Woensdag 11 februari 2009
  Vandaag hebben we weer aandacht besteedt aan onze veldoefeningen.Kor is vandaag begonnen les te geven aan Tineke met haar hond Holger,zij doorlopen nu de B cursus.Lucas richt zich op zijn eigen pup Alva en op de beide duitse herders van Christa en de overige groepsleden. Helaas kwamen we vandaag bij aankomst op het veld erachter dat er een of meer personen over het hek waren geklommen en onze wip hebben vernield en nog getracht een ijzeren hek te stelen maar kennelijk waren de daders overlopen want het hek lag bij de toegangshek van ons veld. Na de training hebben we het veld opgeruimd in verband met de voorbereiding van de aanleg van de busbaan over/langs ons veld. 's avonds ging Lucas nog door naar de politiehond training.
 • Maandag 9 februari 2009
  Onder licht vorstige omstandigheden zijn Kor en Lucas met de honden Ezra,Fokus en Alva aan het speuren achter het natuurterrein Kardinge dat in beheer is bij natuurmonumenten.Het afwisselend gebied van gras-en klavervelden,bosjes en slootjes is bij uitstek geschikt voor het oefenen met in ons geval de reddingshonden en poltiehonden.
 • Zaterdag 7 februari 2009
  Net als de vorige week zijn we vandaag in de bossen van Middelbert aan het vlakterevieren geweest. Het accent lag dus weer op het op afstand dirigeren van de honden en het langdurig aanblaffen bij het slachtoffer.Ook aan de vier jonge honden die aanwezig waren werd ruim aandacht besteed aan het aanblaffen.Zelfs de duitse herder pup van 11 weken wist al wat aanblaffen was. Na de pauze werden er voor de twee honden die over 15 weken hun internationaal examen gaan doen een zoekoefening uitgelegd.Beide honden wisten binnen de examentijd van 20 minuten de drie slachtoffers te vinden en op de voorgeschreven manier langdurig aan te blaffen waarbij ze absoluut bij het slachtoffer moesten blijven tot hun baasjes erbij gekomen waren. Al met al kunnen we zeggen dat de honden en de hondengeleiders vandaag goed werk hebben laten zien.Natuurlijk blijven er nog verbeterpunten over waar nog aan gewerkt moet worden maar dat is normaal, daarom is het ook zo belangrijk dat er elke week in groepsverband getraind wordt. Iedereen ging met een tevreden gevoel naar huis om nog van het resterende weekend te genieten.
 • Woensdag 4 februari 2009
  waren we aanwezig op ons oefenveld bij het Woonforum Vesta aan de Peizerweg in Groningen.Daar hebben we alle gebruikelijke veldoefeningen weer afgewerkt. 's avonds zijn Anne-Fleur en Lucas met hun honden naar de politiehondenvereniging gegaan om daar nog wat te trainen.
 • Maandag 2 februari 2009
  Kor en Lucas zijn weer met hun honden aan het speuren geweest op de klavervelden en graslanden aan de Oosterseweg in de gemeente Bedum.Kor met zijn hollandse herder korthaar esra en Lucas met zijn duitse herders Fokus en Alva.Het was op een licht besneeuwde en bevroren ondergrond met een harde oostelijke wind.'s Avonds is Lucas nog weer aan het trainen geweest bij de politiehonden, Alva van 10 weken oud heeft het begin van het blaffen laten zien en sleutels en het metalen buisje apporteren gingen ook al aardig.
 • Zaterdag 31 januari 2009
  Wederom naar de privebossen in Middelbert om daar het vlakterevieren te beoefenen. Zoals gebruikelijk en zeer belangrijk begonnen we met de diverse aanblafoefeningen van pups tot ervaren hond is dit bij ons een verplicht onderdeel die je niet vaak genoeg kunt beoefenen.Daarna het op afstand efficient dirigeren van je hond door het zoekgebied dat betekend dat je de hond ook goed onder appél moet hebben. Als je dit onderdeel goed beheerst kun je met weinig honden in een korte zoektijd grote gebieden nauwkeurig en betrouwbaar afzoeken,dat betekend ook dat je geen enkel slachtoffer per ongeluk mag laten liggen. Na de pauze een korte zoekoefening met een vreemd slachtoffer en deze training was ook weer voorbij.Daarna ging Lucas nog even naar de brandweer waarbij van de gelegenheid gebruikt gemaakt werd om met zijn pup Alva aan de brandweerwagen met sirene te laten wennen dit gebeurde door een ritje te maken over het terrein van de suikerfabriek.Binnenkort zullen we daar nog een oefening hebben.
 • Woensdag 28 januari 2009
  vandaag weer onze veldtraining aan de Koeriersterweg in Groningen.We hadden de vuurpotten weer branden en er werd geoefend in het aanblaffen en gebruik gemaakt van een kar om de honden leren om te gaan met een alternatief vervoermiddel.'s avonds bracht Lucas nog weer met zijn pup een bezoek aan een vereniging voor politiehonden om daar ook nog weer een aantal basisoefeningen te doen wat eigenlijk voor alle goede werkhonden maar zeker ook huishonden die in hun inprentingsfase zitten een goede leerschool zou zijn.
 • Maandag 26 januari 2009
  speuren op de velden bij de kanoboerderij "Rietlanden" aan de Oosterseweg te Zuidwolde.
 • Zaterdag 24 januari 2009
  Net als de vorige zaterdag togen wij vandaag weer naar de bossen in Middelbert om daar weer dezelfde zoekoefeningen af te werken.Het accent vandaag lag voornamelijk op het dirigeren van de hond in de door de hondengeleider gewenste richting.Het is een oefening die we een aantal trainingen willen volhouden zodat we in andere zoeksituaties daar ook weer profijt van kunnen hebben. Letop dit zijn afgesloten privebossen waarvoor wij speciale toestemming hebben gekregen om te oefenen!
 • Woensdag 21 januari 2009
  En dan is het alweer woensdag tijd voor onze wekelijkse veldtraining,vanaf 10.00 uur tot aan 14.30 uur waren de verschillende leden weer met hun oefeningen bezig.Terwijl Anne-Fleur met haar Drentsche Patrijshond Loki aan het dirigeren was werden de andere honden in de nabijheid van de vuurpotten aangemoedigd om goed en langdurig te kunnen aanblaffen een oefening die veel energie van hond en geleider kost maar ook van onze parttime opjutter Edo die hier erg bedreven in is en er ook zichtbaar plezier in heeft als het hem weer eens is gelukt om een hond zover te krijgen.'s avonds ging Lucas met zijn pup nog even naar HSV de Hondenvrienden in Fochteloo om daar bij de politiehonden zijn pup in het donker wat te socialiseren.
 • Maandag 19 januari 2009
  Om 9.00 uur vanmorgen waren wij present op de grasvelden achterin het recreatiegebied Kardinge bij Zuidwolde.Lucas heeft voor de hond van Kor ,de jonge hollandse herder korthaar Ezra die inmiddels 5 maanden oud is een vreemd spoor uitgelopen van ongeveer 300 pas, met op elke strek een voorwerp. Daarna heeft Kor voor de hond van Lucas de duitse herder Ido-Alva Kiridesja die gisteren net 8 weken oud geworden is een eerste speurvakje gemaakt,welke de hond direct met speurtuigje om direct vrij mocht uitwerken.Het is leuk om te zien hoe een pup die nog nooit gespeurd heeft van nature zijn neus gebruikt.
 • Zaterdag 17 januari 2009
  Om 9.00 uur waren we allemaal verzameld in Middelbert om in de privebossen te gaan vlakterevieren.Voor ons een prachtige lokatie om dat we daar alle trainingsmogelijkheden hebben en rustig onze gang kunnen gaan zonder door publiek gestoord te worden.De honden waren van verschillende niveau's. Het accent van de training van vandaag lag op het feit dat de hond nadat die het slachtoffer had gevonden direct en duidelijk de verwijzing uitvoert zonder eerst nog even iets anders te willen doen,plus dat de eigenaar op grote afstand zijn hond moest dirigeren,waarbij de hond onvoorwaardelijk in de aangegeven richting diende te gaan.De jonge hond van Kor is inmiddels 5 maanden en kreeg dezelfde oefening maar dan in aangepaste vorm.De pup Alva van 8 weken oud van Lucas kreeg zijn eerste dirigeeroefening aangeboden en dit ging ook prima.Al met al was het een leuke leerzame training waarvan een ieder heeft geleerd en we zullen de volgende keer zien wat er is van blijven hangen.
 • Woensdag 14 januari
  2009 Het is alweer woensdag en voor de groep dan weer de mogelijkheid om de gehoorzaamheidsoefeningen,hindernissen,vuurpotten etc. te oefenen.Op dit ogenblik hebben we verschillende jonge honden en nu is daar de pup van Lucas ook weer bij,die vandaag overal tussendoor scharrelde om een beetje te wennen.Trouwens die pup heeft nu een druk socialisatieprogramma af te werken. Puin,donkere kelders,bouwmarktbezoek en dierenartsbezoek heeft die ondertussen al gehad en nu staat de draaideur en roltrap van V&D en een treinrit op het programma en natuurlijk komt een bezoek aan de brandweer er ook nog aan.
 • Zaterdag 10 januari 2009
  Vanochtend om 9.00 uur verzamelden wij ons weer met onze werkhonden op het puingebied van de Timorstraat in Groningen.Door de griepaanval in Nederland waren onze leden er nog niet allemaal maar wel voldoende om goed en uitgebreid te kunnen trainen. Esther heeft nog uitgebreid foto's gemaakt die zeer binnenkort op deze site komen te staan.Lucas had gisteren zijn duitse herder pup van bijna 7 weken opgehaald en die vandaag mee genomen naar de training om daar de eerste stapjes over het puin te maken. De pup was niet bang en liet zich goed zien en was niet onder de indruk van de andere honden in de groep.Het was een vorstige zonnige dag en we hebben aangenaam kunnen trainen.Na de training is Lucas nog naar de nieuwjaarsreceptie van "HSV de Hondenvrienden" in de gemeente Oosterwolde geweest. Deze club aan de rand van het Fochtelooveen traint het programma van de "Bond van hondendressuur Nederland"( BHN) en de Koninklijke Politiehond Vereniging( KNPV).Het was daar een gezellig samenzijn.
 • 5 t/m 7 januari 2009
  Schiermonnikoog
 • Zaterdag 3 januari 2009
  Onze eerste puintraining voor reddingshonden in het nieuwe jaar hadden we op het puingebied van de Timorstraat in Groningen.De sloopkranen werden weer gebracht en dat was voor met name voor de pup van Kor een goede gelegenheid om op en onder de werkende kraan zijn onbevangenheidsoefeningen te doen. Edo had vandaag zelfgebakken nieuwjaarsrolletjes meegenomen die we ons goed lieten smaken.Na deze gebouwen en puintraining zijn we naar ons trainingsveld gegaan en hebben daar alle toestellen weer opgebouwd en nog wat geoefend.Ja en dan is zo'n dag al weer heel snel voorbij.
 • Maandag 29 december 2008
  Om 9.00 uur stonden we met onze reddingshonden bij 3 graden onder nul op de grasvelden achter het natuurgebied Kardinge in de gemeente Bedum.Kor met zijn hollandse herder pup kreeg vandaag haar eerste "vreemd"spoor uitgelopen door Lucas.Na een korte ligtijd ging Kor met zijn pup Esra het spoor uitwerken en het zag er goed uit.Daarna mocht Lucas met zijn hond Fokus het spoor uitwerken welke Kor al eerder had uitgelopen. Edo Visser van de BHN/KNPV vereniging "de hondenvrienden" uit Fochteloo heeft alles als toeschouwer gadegeslagen.Hun eigen vereniging had even een "kerststop"en zoals een goed hondenliefhebber doet gaat die dan bij andere liefhebbers kijken.
 • Zondag 28 december 2008
  Bezochten wij de oliebollenoefendag van de Koninklijke Nederlandse Politiehondenvereniging.De oefeningen verliepen in een gemoedelijke sfeer en werden onder vorstige en zonnige omstandigheden op drie lokaties in de omgeving van Zuidbroek afgewerkt.
 • Zaterdag 27 december 2008
  Vandaag hadden we voor onze leden de jaarlijkse algemene ledenvergadering waarbij ook terug gekeken werdt over het afgelopen jaar en de plannen voor het komende jaar 2009 werden besproken.
 • Woensdag 24 december 2008
  vandaag de laatste dag voor kerstmis 2008 waren wij gewoon normaal onze veldtraining aan het afwerken,tenminste die leden die niet ziek,op vakantie of kerstinkopen aan het doen waren.Na de training zijn de allerlaatste toestellen opgeruimd en gingen we tevreden naar huis,zeker Christa want haar beide honden hebben we na veel inspanning de eerste goede blafgeluiden uit gekregen en is het nu tijd om dat verder uit te bouwen tot een goede blaffende hond.
 • Zaterdag 20 december 2008
  Door ziekte en vakantie waren we vandaag maar met een klein groepje mensen maar nietemin hebben we uitstekend kunnen trainen op het puin en de karkassen van de huizen aan de Timorstraat in Groningen.In verband met het kerstreces ligt de sloop tot 5 januari 2009 stil,voor ons een prima mogelijkheid om uitgebreid te kunnen oefenen. Het accent lag vandaag ook weer op het aanblaffen en de hond over grote afstand zijn werk te kunnen laten doen,ook het korte fijnmazige zoekwerk werd weer beoefend,al met al weer een leerzaam moment.De middagpauze hielden we op ons trainingsveld waarna iedereen zich nog met de gebruikelijke veldoefeningen bezighield.Daarna hebben we de meeste materialen die van hout zijn gemaakt alvast opgeborgen omdat we niet het risico willen lopen dat dit materiaal voor de oud-en nieuw viering gestolen zal worden.
 • Woensdag 17 december 2008
  Om 8.00 uur vanmorgen stonden we weer op de velden achter het recreatiegebied Kardinge bij Groningen om te gaan speuren.Vervolgens weer door naar ons trainingsveld voor de gebruikelijke gehoorzaamheids-en hindernisoefeningen en natuurlijk ook weer de cursisten de nodige aandacht geven.
 • Maandag 15 december 2008
  De week is weer begonnen en bij een paar graden onder nul stonden we nu weer op het speurveld,vandaag werd het spoor uitgelegd op de velden waar onlangs nog de schapen rondliepen. Het spoor uitwerken ging prima en van dit speurwerk heb ik weer volop genoten.
 • Zaterdag 12 december 2008
  Bij een temperatuur van 3 graden onder nul begonnen we dik ingepakt aan onze puintraining aan de Medanstraat in Groningen. Kees van der Veen met zijn mannen van Jager Sloopwerken uit Midwolda hadden de afgelopen week goed hun best gedaan zodat wij nu vele mogelijkheden hadden om onze slachtoffers in het puin en het karkas van de huizen te verstoppen. Van de huizen waren de voor-en achtergevels van kelder tot vliering er compleet uit gesloopt, zodat wij goed konden zien waar onze honden en hoe onze honden aan het werk waren. Onze pauze deden we in een keldervertrek waar nog wat daglicht in kwam zodat we een beetje uit de koude wind konden zitten. Vandaag hebben we de verschillende types aanblafoefeningen en zoekoefeningen getraind welke in de donkere kelders werden afgesloten met korte interval aanblafoefeningen. Ondanks de ijzige koude heeft elk groepslid uitgebreid op hoog niveau de oefeningen kunnen afwerken en natuurlijk weer goede leermomenten gehad waar we weer verder op kunnen trainen, want hoe actief je ook traint je hebt altijd weer puntjes die je wil verbeteren, maar dat is ook goed.
 • Woensdag 10 december 2008
  Om 9.00 uur vanochtend stonden Kor en Lucas met hun honden al weer op de speurvelden achter de kanoboerderij achterin het Kardinge gebied.Kor met zijn Hollandse herder korthaar Ezra en Lucas met zijn Duitse herder Fokus ze Zebráku.Kor legde een spoor uit voor Lucas zijn hond en Lucas deed vandaag het eerste "vreemd"spoortje voor de pup van Kor.Het was leuk om te zien hoe gedreven de hond van Kor is om te mogen speuren. Tegen 11.00 uur stonden we weer op ons trainingsveld bij het woonforum Vesta aan de Peizerweg om daar de verdere veldtrainingen te gaan doen. De andere leden en cursisten waren ook weer gearrveerd en we trainden tot ongeveer 15.00 uur door. De hond van een van de cursisten moesten we aan het blaffen zien te krijgen en met behulp van een nieuwe trucje die Lucas elders ergens had gezien lukte het toch weer om de eerste piepgeluidjes uit de jonge hond te krijgen wat natuurlijk groots beloond werd.Immers goed aanblaffen van een slachtoffer is zo enorm belangrijk,als een hond dat niet goed beheerst is die in het reddingshondenwerk eigenlijk niet te gebruiken.
 • Zaterdag 6 december 2008
  Vandaag trainen wij puintraining aan de Timorstraat en Molukkenstraat in de Indische buurt van Groningen.Jager Sloopwerken uit Midwolda is daar weer een viertal woonblokken van Woningbouw Coöperatie In aan het slopen. Al jaren hebben wij met deze mensen een goede relatie die ons altijd weer de gelegenheid geven om onze oefeningen te doen zodat we in geval van werkelijke calamiteiten goed getraind zijn. De afstemming voor onze puintrainingen zijn dermate goed dat we wekelijks op verschillende lokaties in de stad Groningen kunnen oefenen.Chapeau voor de mensen die ons dat mogelijk maken!
 • Woensdag 3 december 2008
  Vandaag werd er door de groepsleden vanaf 10.00 uur tot 15.00 uur tussen hun werkzaamheden door getraind op gehoorzaamheid en hindernissen op ons trainingsveld aan de Koeriersterweg in Groningen. In verband met de aanleg van het resterende busbaan gedeelte vanaf de Peizerweg richting het Hoofdstation of zoals men het tegenwoordig noemt het Centraal Station Groningen zal ook ons terrein veranderd worden.Daarover zullen wij u zeker regelmatig bericht geven.
 • Zaterdag 29 november 2008
  Onder een constante motregen begonnen we om 9.00 uur weer met onze wekelijkse groepstraining.Dit keer waren we op het sloopterrein van de straten Semmelweisstraat en de Boerhavelaan c.q. Parecelsusstraat in de wijk Corpus den Hoorn in de stad Groningen waar Nijestee Vastgoed bezig is om dit deel van de wijk te slopen en nieuwbouw te plegen.De sloop wordt hier uitgevoerd door van der Wal Sloopwerken uit Joure. We hebben hier in de ochtend de verschillende oefeningen afgewerkt waarna we naar ons trainingsveld zijn gegaan.Daar aangekomen heeft eerst Tineke met haar Hond Holger de basiscursus A examen gelopen onder onze keurmeester Kor Mulder.De keurmeester had toch nog wel behoorlijk wat punten waar nog aan gewerkt moest worden maar desondanks waren toch nog voldoende punten bij elkaar gesprokkeld om te kunnen slagen en verder te gaan met de basiscursus B. Vervolgens na een korte pauze konden de andere groepsleden met hun reddingshonden( rescue and searchdogs) de gebruikelijke oefeningen doen en was er weer een trainingsdag snel voorbij.
 • Woensdag 26 november 2008
  was het weer de tijd voor de veldtraining en de gehoorzaamheidstraining etc. Zoals gebruikelijk begon Lucas eerst met zijn eigen hond de diverse oefeningen door te nemen waarna achtereenvolgens de andere groepsleden ieder op hun eigen niveau de oefeningen trainden.Kor was er met zijn puppy natuurlijk ook en de eerste resultaten/stapjes van de hond kunt u op onze fotogallery elders op deze website bekijken.Het is leuk om te zien hoever je met een goede motivatie en aangepaste correcties een pup zover kan krijgen dat die onbevangen de verschillende moeilijkheidjes met steun van de baas zelfstandig weet te overwinnen.
 • Zondag 21 november 2008
  Lucas kreeg een telefoontje van Jan Louwerens van de Duitse herder kennel Kiridesja uit het plaatsje Hallum in de provincie Friesland dat de Teef Bayca van Kiridesja aan het werpen was.Lucas isook erg blij met deze geboorte want uit dit nest krijgt hij de eerste keus reu die hij ook weer op wil gaan leiden tot een goede reddingshond,verdedigings- en speurhond.Lucas bedankt deze kennel dat hun de pup gratis zonder voorwaarden aan Lucas hebben gegeven. Ze bestaan dus nog de echte duitse herder liefhebbers.De door de fokker gemaakte foto's kunt u op onze fotogallery elders op deze site bekijken.Meer informatie over deze kennel kunt u ook vinden onder www.kiridesja.com
 • Zaterdag 22 november 2008
  Er heerste wat buikgriep in de groep maar onder leiding van Esther kon er toch nog worden getraind aan de Molukkenstraat in Groningen.Natuurlijk werd dit weer mogelijk gemaakt door de goede verstandhouding die wij hebben met Jager Sloopwerken uit Midwolda en met woningbouwvereniging Inn uit Groningen.Esther vertelde dat er door de jonge honden met hun geleiders goed werd getraind en dat ze hele kleine stapjes in voorwaartse richting maken.
 • Woensdag 19 november 2008
  De aanwezige leden op ons trainingsveld aan de Koeriersterweg in Groningen hebben weer de gebruikelijke oefeningen in gehoorzaamheid en hindernissen afgewerkt.Tussen hun normale werkzaamheden door komen ze dan een uurtje langs het veld om persoonlijk begeleid te worden. Een formule die goed werkt.
 • Maandag 17 november 2008
  Vandaag hebben wij onder luid geknal van in de buurt lopende jagers onze sporen uitgelegd over de weilanden achter de kanoboerderij op de gemeentegrens van Groningen en Bedum.Het acent van onze speuroefeningen lag op het goed en nauwkeurig uitwerken van de hoeken.
 • Zaterdag 15 november 2008
  Om 9.00 uur vanochtend verzamelden we ons ons aan de Boerhavelaan in de wijk Corpus den Hoorn in Groningen.Op dit moment worden daar door van der Wal Sloopwerken uit Joure in opdracht van Nijestee Vastgoed uit Groningen in het kader van de stadsvernieuwing een aantal blokken woningen gesloopt.We hadden de keuze uit net ontruimde woningen tot half en volledig gesloopte woningen waardoor we ook de verschillende trainingsmogelijkheden uitgebreid konden beoefenen.Vandaag was de opdracht aan de groninger reddingshondengroep om hun reddingshonden op grote afstand van de hondengeleider zelfstandig naar het slachtoffer te laten zoeken en dat ze niet eerder naar het slachtoffer en de hond mochten voordat hun honden geruime tijd het slachtoffer hadden aangeblaft. Nadat iedere hondengeleider een aantal keren met hun hond aan de beurt waren geweest werd er na de lunchpauze de spullen ingepakt en gingen we nog naar ons trainingsveld aan de Koeriersterweg hoek Peizerweg in de stad Groningen om daar de gezamenlijke gehoorzaamheids-en hindernisoefeningen af te werken.Laat in de middag gingen de laatste leden weer tevreden naar huis en kon het sinterklaasweekende weer beginnen.
 • Vrijdag 14 november 2008
  Een van onze groepsleden heeft een goed bezochte lezing over reddingshonden verzorgd voor de vereniging Frisiana uit Leeuwarden gezien de reacties hebben de aanwezigen volop genoten.Lucas Lauxen kreeg van de kennel van kiridesja te horen dat waarschijnlijk over 14 dagen de pups geboren zou worden en als alles goed gaat hij in januari 2009 zijn pup kan ophalen.
 • Door een technische storing op deze site zijn we ongeveer twee weken uit de lucht geweest,hiervoor onze welgemeende excuses.
 • reddingshond.nl en reddingshond.eu zijn gedeponeerde namen van reddingshondengroep Noord-Oost Nederland uit Groningen
 • Woensdag 12 november 2008
  Hebben we in de stromende regen onze gehoorzaamheids-en hindernisoefeningen gedaan
 • Zaterdag 8 november 2008
  Met medewerking van de antileegstandorganisatie Carex gevestigd aan de Achterweg in Groningen konden we oefenen in het voormalige Martiniziekenhuis aan de Ketwich Verschuurlaan in Groningen.Na de zoekoefeningen zijn we nog vanaf de 5e verdieping aan het abseilen geweest.Ook werden er nog televisieopnamen gemaakt waarvan u de resultaten binnenkort zult kunnen zien.
 • Woensdag 5 november 2008
  Veldtraining met onze Reddingshonden Groningen
 • Zaterdag 1 november 2008
  Ook vandaag zijn we weer naar het sloopterrein gegaan van de voormalige zuivelfabriek Frico-Domo aan de Scandinaviëweg in Groningen.Het Sloopbedrijf Boverhoff uit Heerde welke gespecialiseerd is in hele grote sloopprojecten was met zo'n 7 kranen en een vrachtwagen op het terrein alle puin aan het sorteren opruimen en breken in een puinbreekmachine.Dit ging natuurlijk gepaard met veel stof en herrie en voor ons de geweldige mogelijkheid om op het terrein met de honden te trainen. We hadden de slachtoffers in de uitgestrekte kruipruimtes/kelders verstopt en de honden moesten daar in het aardedonker alleen en uitsluitend vertrouwend op hun neus de slachtoffers zien weer te vinden. In de kelders zelf was het een behoorlijke herrie,sommigen van de slachtoffers dachten werkelijk dat de kranen boven hun hoofden reden,maar dat doen wij uit veiligheidsoverwegingen natuurlijk niet maar de rupskranen reden wel vlaklangs het oefengebied waardoor het aardig realistisch was, en ook een goede training voor de mensen omdat er natuurlijk echte gevaarlijke omstandigheden waren waardoor er constant gelet moest worden op de veiligheid voor hond en baas en overige aanwezigen.Aanvankelijk wilden we na deze puintraining door naar ons trainingsveld bij Vesta Woonforum in Groningen maar we hebben hier zo uitgebreid getraind dat het al laat in de middag was en het geen nut had om nog naar ons trainingsveld te rijden.Boverhoff sloopwerken uit Heerde zit onder een grote tijdsdruk waarbinnen alles opgeruimd moet zijn zodat ze de aankomende dagen met zo ongeveer al hun werknemers verder willen slopen,de verwachting is dan ook dat de komende zaterdag voor ons de mogelijkheden minder zijn,maar ook dat is geen probleem want voor de komende week gaan we waarschijnlijk naar een andere lokatie om daar gebouwentraining te gaan doen met abseilen en er zijn mensen van ons die toe zijn om ook de hond met het abseilen mee naar beneden te nemen, dus dat wordt ook weer een spectaculaire oefening.In ieder geval willen we alle medewerkers van Boverhoff sloopwerken uit Heerde bedanken voor hun welwillende medewerking de steun van dit soort bedrijven maken het ons mogelijk om up to date te kunnen trainen waardoor wij geoefend kunnen blijven om in daadwerkelijke noodsituaties de helpende hand te kunen bieden.
 • Woensdag 29 oktober 2008
  Zoals elke woensdag kwamen we bijeen op ons trainingsveld aan de Koeriersterweg 100 te Groningen.Omdat de mensen op verschillende niveau's aan het trainen zijn hebben we na een stukje gezamenlijke looptraining voor elke hond/baas individuele aandacht.Getraind wordt er op algemeen appél en hindernissen en natuurlijk ook de aanblafoefeningen.
 • Zaterdag 25 oktober 2008
  Om 9.00 uur stonden we weer op het sloopterrein van de oude melkfabriek Frico-Domo aan de Scandinaviëweg in Groningen. Het is een zeer groot terrein wat loopt vanaf het Dagblad van het Noorden aan de Lubeckweg tot de parkeerplaatsen van bandenhandel Nauta en Ikea.Dit keer begonnen we met een motivatietraining om ervoor te zorgen dat de honden zelfstandig zonder hun baas dwars door en over alle puin heen rechtsteeks naar het slachtoffer gaan en daar net zolang langdurig door blaffen totdat de baas er ook bij kwam. Nadat iedereen deze oefening had gedaan gingen we de donkere kruipruimtes in;ook dat is voor de honden een lastige opgave omdat het daar uitgestrekt en aardedonker was en zeker als ze net uit het zonlicht van buiten naar binnen zijn gegaan zien ze absoluut niets en kunnen ze slechts uitsluitend op de vrijkomende geurstromen afgaan.Ook Kor met zijn hollandse herder korthaar pup Esra van 11 weken is door deze kruipruimtes gegaan, en het is verrassend om te zien hoe een pup zich op deze leeftijd gedraagt en hoe belangrijk het is dat je een pup zo vroeg mogelijk socaliseerd en aan vreemde omstandigheden laat wennen. Ook hadden we hier goed de mogelijkheid om het slachtoffer zodanig te verstoppen dat de hond slechts door een leidinggaatje van 5 cm dwars door de fundering heen het slachtoffer moest zien te opsporen(ruiken) en dan aan te blaffen.In dit onbegaanbaar puingebied was ook weer duidelijk te merken dat het aanblaffen van het slachtoffer de enige goede betrouwbare opsporings methode is. Na de lunchpauze en een korte stop op een andere puinlokatie aan de Laan van de Vrijheid waar Jager Sloopwerken bezig is zijn we doorgereden naar ons trainingsveld bij Vesta Wooncentrum in Groningen om daar onze gehoorzaamheidsoefeningen en hindernisoefeningen af te werken. Na nog even een paar mensen van informatie te hebben voorzien wat erbij komt kijken als ze graag een goede betrouwbare reddingshond willen hebben gingen we met een tevreden gevoel huiswaarts.
 • Woensdag 22 oktober 2008
  Veldtraining op ons trainingveld aan de Koeriersterweg te Groningen,getraind werd erop gehoorzaamheid en hindernissen.
 • Zaterdag 18 oktober 2008
  Om 9.00 uur was het voor onze leden verzamelen op het puingebied van de voormalige zuivelfabriek Frico-Domo aan de Scandinaviëweg in Groningen.We begonnen met de verwijsoefeningen voor alle honden. Toen we hiermee klaar waren kwam de Duitse Rettungshundenstaffel Weser-Ems met 13 team's het terrein op rijden om met ons mee te trainen.Het was maargoed dat het terrein zo groot was want we hebben de groep verdeeld in beginners en gevorderden om zodoende effectief te kunnen trainen. Voor de duitsers was het niet gemakkelijk want op puingebieden trainen ze niet zoveel omdat dit in hun thuisland niet zo gemakkelijk voorhanden is als bij ons.Natuurlijk komt dit ook doordat wij hier in Groningen veelvuldig de mogelijkheden hebben omdat we hier ook nog eens in een stadsvernieuwingsgebied wonen.Al met al was het een fijne leerzame training en zo tegen 17.00 uur toog ieder weer tevreden huiswaarts.
 • Woensdag 15 oktober2008
  En voor je het weet is het weer woensdag de dag dat onze groepsleden aandacht besteden aan de gehoorzaamheids-en hindernisoefeningen naast de gezamenlijke groepstraining wordt elk team tijdens de oefeningen ook persoonlijk begeleid. Ook vandaag hebben we van twee honden een testje afgenomen om te bekijken of het zinvol is om aan de basiscursus te gaan beginnen.Beide honden in kwestie zullen binnenkort met de cursus gaan beginnen. De voorbereiding van de aanleg van de busbaan langs de Koeriersterweg is in volle gang de vergunningen zijn rond en de werkzaamheden en de aanpassingen van ons terrein zullen binnenkort beginnen.
 • Maandag 13 oktober 2008
  Vandaag weer speuren op de velden achter de roeibaan Harkstede aan het eind van de Driemerenweg.Kor heeft gisteren met zijn pup al de eerste speuroefening gedaan en zal daar nu mee verder gaan.
 • Zaterdag 11 oktober 2008
  Door de medewerking van het sloopbedrijf Boverhoff uit Heerde hebben we kunnen oefenen op de resten van de voormalige zuivelfabriek Frico(domo) aan de Scandinaviëweg in Groningen.Dit zeer groot terrein ligt tussen het Dagblad van het Noorden en Ikea Groningen. Het was een een terrein met zeer veel"valkuilen"en gevaarlijke plekkken dus bij uitstek geschikt om realistisch te trainen. Het was een dermate groot terrein dat we maar van slechts een klein gedeelte gebruik hebben gemaakt zodat we de volgende keer weer een ander gedeelte kunnen gebruiken. Ook hadden we vandaag weer een gast die zo enthousiast was over onze manier van trainen dat die gevraagd heeft om zich bij onze groep te mogen aansluiten. En zoals iedereen wel weet hebben wij voor serieuse mensen altijd wel belangstelling,dus als u op dit moment elders bij een hondenclubje traint maar u wilt graag voor het echte werk en de goede trainingsmethodes onderwezen hebben en u bent ook bereid om daar serieus trainingstijd in te steken kom dan gerust eens bij ons informeren. Vandaag ook nam Kor voor het eerst zijn hollandse herder korthaar pup Esra mee naar de training en heeft de eerste stapjes op het puin gezet. Ook Anne-Fleur is na de geboorte van haar zoon Elliot weer volop aan de training gegaan en daar zijn we met zijn allen heel blij mee.De doelstelling is nu dat over ongeveer een half jaar vermoedelijk april 2009 in Hongarije zij met haar hond Loki en Martin met Beau ook hun internationaal reddingshonden examen puinzoeken en vlakterevieren gaan doen.
 • Woensdag 8 oktober 2008
  Trainen op ons trainingsveld aan de Koeriersterweg te Groningen.
 • Maandag 6 oktober 2008
  na een reis van zo'n 4000 km weer terug in Groningen voor een verslag kijk in het menu onder inzetteams en klik op Lucas Lauxen
 • Dinsdag 15 september 2008
  Vertrek naar Donovaly in Slowakije
 • Maandag 14 september 2008
  Vandaag de allerlaatste speurtraining voor ons vertrek naar naar het buitenland.Kor legde de sporen uit over lege aardappel-akkers,stoppelvelden en langs en door wegbermen en wegen.In dit gebied zijn de eerste werkzaamheden begonnen om het om te toveren tot een groot meer van 600 hectare waar de nieuwe woonwijk Meerstad om toe gebouwd gaat worden.Er zullen over een aantal jaren zo'n 10.000 woningen in deze nieuwe wijk van Groningen staan. Op dit moment ligt het gebied nog grotendeels in de gemeente Slochteren. In de toekomst zijn we dan hier wel onze speur- en vlakterevier mogelijkheden kwijt maar voor onze vaaroefeningen komt er natuurlijk een flink werkterrein voor terug.
 • Zaterdag 13 september 2008
  Christelijke Woningbouwvereniging Patrimonium uit Groningen en Jager Sloopwerken uit Midwolde boden ons nu ook weer de mogelijkheid om te trainen.Dit keer was het sloopterrein aan de rotonde Vrijheidsplein/Laan van de Vrijheid te Groningen.De lokatie bestond uit laag-en hoogbouw met nog eens een prachtige donkere kelder met vele afgetimmerde magezijnen welke ons weer vele mogelijkheden gaf om goed en intensief te trainen.In de middag zijn we naar ons trainingsveld gegaan welke hier vlakbij in de buurt gelegen is en hebben we verder getraind op de gehoorzaamheid- en hindernisoefeningen.Ook Anne-Fleur die sinds kort moeder is kwam langs om haar trainingen met haar Drentsche Patrijshond Loki te gaan vervolgen. Zondag nog even ons grasmaaien en dan maandag nog even de allerlaatste speurtraining.
 • Dinsdag 9 september 2008
  Vandaag ook nog weer aan het lijnspeuren geweest in dezelfde omgeving als afgelopen zaterdag.Deze training is ter voorbereiding voor onze test in Slowakije en Slovenië. Totaal 6 testen in de disciplines puinzoeken,speuren aan de 10 meter lijn en vlakterevieren in een bosgebied.
 • Zaterdag 6 september 2008
  Vandaag zijn we uitgebreid aan het lijnspeuren geweest in de velden van de toekomstige Meerstad in Harkstede bij Groningen.
 • Zaterdag 30 augustus 2008
  trainden we even buiten de stad Groningen;om 9.00 uur verzamelden we ons aan de Pilotenweg in Harkstede om te gaan oefenen in het vlakterevieren in het bos van de Harkstederbroeksterpolder. De bedoeling was om Martin met zijn hond Beau te testen op welk niveau de hond op dit moment is en voor Lucas zijn reddingshond een extra test omdat die binnenkort weer naar diverse testen in Slowakije en Slovenië gaan. In en om het bos hadden we 4 slachtoffers weggelegd waaronder 2 vreemden zodat we konden zien hoe de honden reageerden en of er ook verbeter punten waren waar we weer verder aan kunnen werken.De slachtoffers hadden we buiten de randen van het bos gelegd waarbij de honden verre afstanden van links naar rechts ;uit het zicht van de hondengeleider; door het bos moest gaan op zoek naar de goed verborgen slachtoffers.Het zoekterrein was ongeveer 3 ha groot.Na de lunch ging Lucas met zijn duitse herdershond Fokus nog speuren aan de lange lijn.Dit spoor had Kor 's morgens om 9.00 uur al uitgelegd maar deze lange ligtijd van het spoor was voor Fokus geen enkele belemmering. De reddingshonden in onze groep worden getraind op een lange inzettijd waarbij de reddingshonden ver uit het zicht van hun baas hun zoekgebied zelfstandig dienen uit te zoeken.Het voordeel is dat je met een paar reddingshonden een groot gebied snel en efficient kunt uitzoeken.Wij vinden dit belangrijk; immers als het slachtoffer gevonden is zal de politie moeten onderzoeken of ze te maken hebben met een natuurlijke dood of door een misdrijf.Dan wil je als politie een zo weinig mogelijk verstoord gebied(plaats delict). Het was weer een leerzame oefendag en iedereen bedankt voor hun of haar medewerking.
 • Dinsdag 26 augustus 2008
  Vroeg in de ochtend werd er door de spoorlegger Kor weer een prachtig afwisselend spoor gelopen.Alles zat er weer in verschillende hoogtes gras,klaver en bos en natuurlijk ook over en langs verharde en onverharde wegen.Na een ligtijd van een uurtje mocht ik het spoor uit gaan lopen echter het laatste stukje spoor was een zware tractor met een maaikor eraan gemonteerd(totaalgewicht 40 ton)precies over en door het spoorgereden en ja dan is er geen spoor meer.Dus het laatste stukje heeft Lucas Fokus afgelijnd en opdracht gegeven om zelfstandig het slachtoffer op te gaan zoeken wat verder dan ook geen probleem was.
 • Vrijdag 22 t/m zondag 24 augustus
  Inzetoefening in omgeving Bremen Duitsland.Zoals je elders op deze site op de foto's kunt zien was het een weekend waarin het vanaf de vrijdag tot aan de zondagochtend continu heeft geregend.Dat maakte de oefening extra zwaar, maar nietemin kan dat in het echt ook gebeuren dus het is goed dat dit in de training ook gebeurd.Gelukkig stond er ook een grote groepstent waarin we konden samenkomen en konden eten.Zoals gebruikelijk weinig slaap waarbij zowel vrijdag-en zaterdagnacht een langdurige oefening werd gehouden;desondanks werd erop de zaterdagavond wel even gegrild sommigen dachten we krijgen na de nachtoefening vast geen vroege oefening maar helaas dat was verkeerd gedacht de laatsten lagen om 5.00 uur in de slaapzak en 7.15 werd er al weer alarm geslagen waarbij onze groep binnen de 4 minuten inzetgereed op appél stonden.Zondag om 12.00 werd het kamp beëindigd en konden we terugkijken op een leerzaam en gezellig weekend.Het komende jaar organiseren wij dit in de omgeving van Groningen en Ommelaand.Aan deze oefening deden geen reddingshonden van de Reddingshondengroep Groningen of reddingshonden nu mee,deze niet gekwalificeerde mensen hebben niets met onze groep te maken en komen ook niet uit Groningen maar uit de provincie Drenthe.
 • Woensdag 20 augustus 2008
  Vanavond hadden we weer onze wekelijkse gehoorzaamheids- en hindernisoefeningen op ons trainingsveld aan de Koeriersterweg naast nr.100 te Groningen.Eerder op de dag hadden we nog wat onderhoud gedaan o.a. grasmaaien en de houtdelen in bielzenzwart gezet zodat het niet gaat rotten.
 • Zaterdag 17 augustus 2008
  Wederom om 9.00 uur weer verzamelen bij het priveterrein van de familie Kruyer in Middelbert.Nadat iedereen gearriveerd was werd de elektrische toegangspoort geopend en konden we het terrein oprijden.We parkeerden onze voertuigen ergens in de schaduw en na een korte briefing vertrokken we met onze spullen en de honden naar een verderop gelegen bosgebied waar we zouden vlakterevieren.Het accent van de training lag vandaag op het snel,systematisch,in directe zoeklijnen en op grote afstand( hondengeleider blijft op een denkbeeldige middellijn) revieren van de hond naar de slachtoffers en daar duidelijk,direct en zeker gaan aanblaffen.Het bosgebied was door brandnetels,kleefkruid,bramen en andere 1 meter hoge begroeiingen moeilijk doordringbaar en voor de hondengeleider ook weinig zicht. Verder hebben we nog geuroefeningen specifiek voor watergebieden afgewerkt en ook de aankomende honden lieten daar goede resultaten zien wat weer vertrouwen voor de toekomst geeft.Het was een mooie warme zomerdag ook daardoor was het voor hond en baas prettig werken.Ook vandaag was er weer een "nieuwe" vreemd slachtoffer aanwezig waar we altijd weer heel blij mee zijn,want zonder dergelijke vrijwilligers gaat het niet want uiteindelijk in de praktijk zoek je altijd naar vreemde personen.Merel bedankt voor jouw inzet en we doen vast nog weer eens een beroep op jou. Mensen die ook eens vrijwillig slachtoffer willen spelen, zijn natuurlijk altijd welkom we zullen slechts een enkele keer per jaar een beroep op u doen omdat we u voor de hond "vreemd"willen houden.
 • Woensdag 13 augustus 2008
  Vandaag zijn we weer aan het speuren(aan de lange lijn) geweest op de klavervelden door dichte bospercelen en langs de openbare weg in de gemeente Bedum.De spooruitlegger Kor had weer diverse "moeilijkheden"ingebouwd waar hond en geleider weer goede leermomenten uit konden halen waar weer verder op getraind zal worden.Het weer was afwisselend droog en buien en de temperatuur aangenaam.Vanavond gaan we weer naar ons trainingveld in Groningen om daar verder te trainen op gehoorzaamheid maar ook de hindernisoefeningen en de verwijsoefeningen worden niet vergeten.De laatste oefeningen het aanblaffen van het slachtoffer zijn erg belangrijk.Het is de enige betrouwbare methode waarop een praktijk hond kan aangeven dat hij het slachtoffer heeft gevonden.Trouwens als u het leuk vindt om eens een training bij te wonen bent u altijd welkom mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Zaterdag 9 augustus 2008
  Om 9.00 uur verzamelden wij bij het woonhuis van de familie Kruyer en mochten wij naar achteren rijden naar ons "prive bos en waterplas".We begonnen in het bos met uitgebreide zoekoefeningen en met vreemde slachtoffers. Het was een zwaar terrein met manshoge brandnetels waar het moeilijk doorheen komen was. De hondengeleiders bleven op grote afstand en de honden moesten zelfstandig dit gebied uitzoeken. Op het moment dat de honden een slachtoffer hadden aangeblaft mochten de geleiders naar hun hond om te gaan belonen. Toen iedereen aan de beurt was geweest was het tijd om te gaan lunchen,dat was met dit prachtige weer geen straf om dat lekker buiten in de schaduw te doen. Na de lunch en de taart van Esther die jarig geweest was werd de boot te water gelaten en hebben we daar diverse oefeningen afgewerkt.Ja en voor dat je het weet is het weer tijd om op te ruimen en zo tegen 17.00 uur stond de boot weer in de stalling en kon iedereen weer genieten van de rest van zijn of haar weekend. Anne bedankt voor jouw assistentie vandaag.
 • Woensdag 6 augustus 2008
  Zoals gebruikelijk eerst de vroege ochtendwandeling,ontbijten en de krant lezen.Zo tegen 9.00 uur mijn uitrusting klaargemaakt om samen met Fokus onder een stralende zon in marstempo een eind te gaan lopen.Vandaag gingen we vanuit Waterland via Noorddijk langs de weg naar Delfzijl richting Garrelsweer. Hier aangekomen linksaf richting Thesinge. Op een bepaald moment aan de linkerkant via het Boer Goensepad kwam ik door korenakkers die net de vorige week afgemaaid waren en waar het stro nog op lag te drogen.Dit was natuurlijk een mooie plek om even te speuren.Dus de rugzak neergelegd en Fokus mocht erbij afliggen en erop passen tot ik terug was.Ik heb een mooi lang spoor "uitgelopen" met nieuwe voorwerpjes die ik alleen vanaf mijn vertrek in de broekzak had gestoken, dus er zat weinig geur aan;dat was dus gelijk de "moeilijkheid"die ik vandaag wilde oefenen. Toch was dit geen enkel probleem en Fokus volgde het spoor keurig tot aan het einde en hij had dus zijn beloning ruim verdiend.Vandaag was het wat brokjes gemengd met een blikje vis. Vervolgens weer op huis aan en tegen de middag waren we net op tijd voor de lunch weer thuis.Hierna 's middags nog even wat onderhoud op ons trainingsveld en daarna nog onze gebruikelijke gehoorzaamheidsoefeningen en natuurlijk ook het trainen op de hindernissen werd dit keer niet vergeten.
 • Zaterdag 2 augustus 2008
  Vermoedelijk voor de laatste keer hebben we vandaag getraind op de slooplokatie aan de Kochstraat/Donderslaan te Groningen.Maandag wordt er begonnen om het karkas van de flat te slopen en de verwachting is dan toch wel dat het puin wat overblijft te dicht is om met onze honden nog zinvol op te kunnen oefenen.Volgende week hebben we dan nog vlakterevieren in een bosgebied en we gaan ook nog vaaroefeningen doen en dan weer een week later gaan we naar een nieuwe slooplokatie waar u op deze plaats dan wel weer meer over kunt lezen.
 • Woensdag 30 juli 2008
  Veldtraining op ons trainingsveld aan de Koeriersterweg hoek Peizerweg te Groningen;alle gehoorzaamheids-en hindernisoefeningen werden doorgenomen en daarna zijn we bij een van onze groepsleden nog even op kraamvisite geweest om ons toekomstig jeugdlid op deze wereld te begroeten.
 • Maandag 28 juli 2008
  Om 7.45 vertrokken Lucas Lauxen in volle bepakking en zijn duitse herder Fokus ze Zebráku in marstempo naar het speurgebied.Na ruim 8 km kwamen ze daar aan; alwaar Kor Mulder ondertussen al een spoor van 2 km had neergelegd.Na een wachttijd van een half uurtje zei Kor dat het spoor er al ruim 3 uren lag en mochten we het spoor uitlopen.Het was een prachtig spoor over klaverweides,klei en door rietoevers een compliment voor Kor dat hij altijd weer zulke leuke verrassende sporen weet uit te lopen.Kor vond dat Lucas en Fokus goed gewerkt hadden en na een kwartiertje rust ging de rugzak weer op de nek en werd er verdere gemarcheerd wel matuurlijk via een omweg naar huis.Om bijna half twaalf kwamen we daar aan en op de gps stond dat we op een paar honderd meter na 15 km hadden gelopen.Toen we 's morgens vertrokken was het al 16 graden en tegen twaalf uur was het al rond de dertig graden.
 • Woensdag 26 juli 2008
  Vanochtend hebben we getraind aan de Kochstraat in Groningen maar voordat de training kon beginnen heeft Lucas met zijn hond Fokus eerst iemand van het terrein verwijderd die op zoek was naar oude metalen.We hadden vandaag ook bezoek uit Friesland van Jan Louwerens de eigenaar van de duitse herderkennel Kiridesja, die geinteresseerd is in het werken van de honden.Jan heeft een gebruikshondenkennel en koopt voor zijn werk bij de Koninklijke Luchtmacht ook politiehonden in.Na de gebouwentraining zijn we nog even naar ons trainingsveld gegaan om daar kort wat te oefenen en Jan wat oefeningen te laten zien. Het was maar 24 graden maar de gevoelstemperatuur was wel 30 graden zo broeierig was het.En zo waren we dit keer in het begin van de middag al weer klaar met de training.
 • Dinsdag 22 juli 2008
  Om 8.00 uur vanmorgen vertrokken met volle bepakking voor een mars van 9 km.Na een half uur te hebben gelopen kwamen we aan aan de Oosterseweg in Noorddijk waar Kor al een prachtig spoor van twee en een halve km had uitgelegd, na ruim een uur wachten mochten we die gaan uitlopen.Daarna vervolgden we onze mars.Gelukkig was het ondertussen droog geworden zodat de kleren weer wat konden drogen.
 • Zaterdag 19 juli 2008
  Vandaag zouden we gaan abseilen van de flat aan de Kochstraat in Groningen maar eerst zijn we met de honden diverse zoekmethodes gaan beoefenen daarvoor hebben we als zoekgebied het hele flatgebouw gebruikt.Na een korte drinkpauze zijn we de abseilpunten klaar gaan maken en daarna is iedereen gaan abseilen.Vandaag gingen Kor,Tineke en Bert voor het eerst abseilen en dat ging hun prima af.Ook Ozo heeft vandaag weer abgeseild en hij had er duidelijk veel plezier in dat na een lange tijd dit weer mocht.Er werden veel foto's gemaakt en die zullen binnenkort op onze fotopagina te zien zijn.Later in de middag hebben we de spullen opgeruimd en te drogen gelegd in de keet op ons trainingsveld en konden we aan ons weekend beginnen.
 • Woensdag 16 juli 2008
  Om 8.00 uur van huis gegaan; in marstempo een half uur lopen naar de kanoboerderij in Zuidwolde waar Kor een een lang spoor had uitgelopen over de net gemaaide klavervelden en door het recreatiebos.Toen ik daar aankwam even een uurtje gewacht,waarna Kor aangaf dat wij het spoor mochten gaan uitlopen.Fokus liet zich goed zien alhoewel we toch altijd wel weer een puntje vinden dat we graag beter willen hebben,maar dat is ook goed daar train je ook voor. Toen we dit mooie spoor hadden uitgewerkt stapte Kor weer in de auto om naar huis te gaan en Fokus en ik vervolgden onze mars en zo tegen 12.00 uur waren wij weer voor de lunch thuis. 's middags nog even een korte veldtraining en dan het gras maaien zodat we vanavond weer een goede veldtraining kunnen doen.Kor wist mij nog te vertellen dat de afgelopen week de hollandse herder korthaar teef gedekt is waarvan hij een pup gaat kopen.De komende week vindt nog een gebruikelijke tweede dekking plaats dit doet men vaak om zeker te zijn dat het gelukt is. Dus als alles meezit dan heeft Kor aan het eind van het jaar een pup en ik heb dan vermoedelijk mijn duitse herder pup van Jan Louwerens ook gekregen.
 • Zaterdag 12 juli 2008
  De bouwvak is begonnen maar wij kunnen gewoon gebruik maken van de slooplokaties aan de Donderslaan en de Kochstraat te Groningen.Vandaag lag het accent op het hoog zoeken dat wil zeggen dat de honden alleen op de bovenste etage ergens in het flatgebouw de slachtoffers konden aantreffen, veelal volkomen uit het zicht,daarmee leren we de honden dat ze op grote afstand van de hondengeleider zelfstandig het gebouw moeten doorzoeken.De moeilijkheid ligt hem in het feit dat de honden zowel horizontaal als verticaal door het flatgebouw konden komen, waarbij de geleider buiten moest blijven dus de hond moest echt zelfstandig op grote afstand van de baas werken binnen een half uur waren de drie slachtoffers gevonden.Ozo heeft drie poten en daardoor lieten we hem gelijkvloers zoeken maar ook deze hond werkt nog steeds uitstekend en is goed als verificatiehond te gebruiken.
 • Dinsdag 8 juli 2008
  Vandaag eerst een half uur in marstempo naar het speurveld gelopen waar Kor al een lang spoor had uitgelegd.Nadat het spoor al een uur oud was heeft Fokus die met goed gevolg uitgelopen.Het spoor liep over het weiland door een sloot waarbij de hondengeleider niet droog de overkant haalde, overigens niet zo'n punt want het regende toch; vervolgens door het bos weer terug naar het einde van het spoor. Daar vond de hond zijn beloning en we pakten de rugzak weer in en vervolgden in marstempo ons traject richting Garmerwolde en dan weer richting Groningen waar we moe en voldaan weer thuiskwamen.
 • Zaterdag 5 juli 2008
  Door vakanties en een zwangerschap waren we vandaag maar met een klein aantal leden aan de Kochstraat om te trainen.Nietemin kwamen degenen die wel trainden uitgebreid aan bod.We hebben geluk dat deze gebouwen een paar weken zo blijven staan zodat we ook tijdens de bouwvak vakantie gewoon door kunnen trainen.Vandaag hadden we de slachtoffers op de bovenste verdieping van de flats verstopt waarbij de honden de hele flat als zoekgebied hadden en pas boven resultaat hadden,natuurlijk moesten de hondengeleiders op straat wachten totdat de hond het slachtoffer had aangeblaft en doorbleef blaffen totdat de hondengeleider ook bij het slachtoffer kwam;dan pas werd de hond beloond.Na deze vtraining nog weer door naar ons trainingsveld voor de gehoorzaamheids- en hindernisoefeningen vervolgens nog even grasmaaien en toen was de dag eigenlijk al om en tijd om naar huis te gaan.
 • Maandag t/m Donderdag 4 juli 2008
  Een paar dagen onder warme omstandigheden ( 32 graden)op Schiermonnikoog geweest en daar lange dag wandelingen gemaakt en veel gezwommen in de zee.
 • Zaterdag 28 juni 2008
  Puin-en gebouwentraining aan de Donderslaan te Groningen.
 • Donderdag 26 juni 2008
  Hebben we over diverse zaken een uitgebreid en constructief overleg gehad met het Ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties.
 • Woensdag 25 juni 2008
  Veldtraining op de ons trainingsveld aan de Koeriersterweg te Groningen.
 • Zaterdag 21 juni 2008
  Onder broeierige weersomstandigheden begonnen we om 9.00 uur met onze training in de Donderslaan en de Kochstraat te Groningen.Zo gestadig aan worden de woningen gestript maar de kruipruimtes en hier en daar kasten waren nog prima te gebruiken om verborgen plaatsen voor de slachtoffers te maken. Je merkt goed dat wij echt elke week trainen want de honden zijn bijna niet voor de gek te houden en of we nou de slachtoffers in een boom,afgesloten container of kruipruimte verstoppen het lukt ze steeds weer.Natuurlijk vinden wij wel weer verbeterpuntjes maar dat moet ook in een training.In ieder geval is het eindresultaat dat je betrouwbare honden hebt die zelfstandig op grote afstand van de geleider(ster) kunnen werken, het slachtoffer vinden en aanblaffen en vervolgens wachten bij het slachtoffer dat de hondengeleider erbij komt.En zo hoort het ook en niet anders.
 • Woensdag 18 juni 2008
  Het is nog steeds droog in het noorden en het veld konden we dus ook vandaag eerst nog even lekker kort maaien zodat we daarna er goed onze gehoorzaamheid-en hindernistrainingen konden beoefenen.
 • Zaterdag 14 juni 2008
  Vandaag om 9.00 uur begonnen met onze wekelijkse zaterdag training dit keer weer aan de Kochstraat te Groningen. De sloop was ten opzichte van de vorige week alweer een stapje verder waardoor er weer veranderde trainingsmogelijkheden mogelijk waren. Het was ook vandaag weer een gebouwentraining vermoedelijk zijn over twee weken de gebouwen "gestript" waarna het casco overblijft die dan neergehaald gaat worden zodat er weer vrachten puin ligt waardan ook weer goed op te trainen is. Ook kregen we vandaag van Steenhuis Sloopwerken uit Scheemda weer materiaal uit de sloop welke we weer kunnen gebruiken op ons trainingsveld aan de Koeriersterweg te Groningen. Als u een keer wilt komen kijken op onze training dan is dat bijna altijd mogelijk. Ook goede hondengeleiders die gemotiveerd en verder willen komen met hun hond zijn bij ons welkom.Deze trainingsdag werd weer afgesloten met een gehoorzaamheids en hindernistraining.
 • Zaterdag 7 juni 2008
  Onder zonnige en benauwde weersomstandigheden hebben we vandaag weer een gebouwentraining gedaan aan de Kochstraat/Donderslaan te Groningen het hele flatgebouw hebben we weer gebruikt inclusief alle kruip- en sluipdoor ruimtes waarbij de hondengeleider die buiten stond te wachten volledig op zijn of haar hond moest vertrouwen, want de hond ging het eerste portiek binnen en kwam ergens halverwege of aan het eind van de straat er weer uit. Verbazingwekkend om te zien dat de honden steeds de weggestopte onzichtbare slachtoffers wisten op te sporen. Na de training gingen we nog naar ons trainingsveld om daar de gehoorzaamheidsoefeningen en hindernissen te trainen.Vervolgens na de training nog even de trainingsboekjes invullen het gras maaien en dan was het weer tijd om naar huis te gaan.We konden weer tevreden terugkijken op een leerzame oefendag.
 • Zaterdag 31 mei 2008
  Om 9.00 uur vanochtend melden de groepsleden van Reddingshondengroep Noord-Oost Nederland uit Groningen zich aan de Kochstraat in Groningen om daar in een net ontruimd flatgebouw te gaan oefenen.Het bijzondere van dit gebouw was dat er ook horizontaal gezocht kon worden;namelijk de verschillende woningen waren in gebruik geweest als zorgwoningen en daarom waren de flatwoningen met elkaar verbonden, dus de honden konden zo van de ene kamer doorlopen naar de andere kamer,overigens wel via hoogte sprongen door halfingetrapte deuren en dat zo ongeveer over de hele flatlengte,maar daarbij passeerden ze ook nog de diverse trappenhuizen waar ze als ze dat wilden gewoon naar boven of beneden konden lopen;en tsja al die tijd diende de hondengeleider buiten te wachten en op de hond te vertrouwen dat die zelfstandig zijn werk bleef doen.Ondanks dat we iedere keer weer nieuwe situaties hebben en steeds maar weer de grenzen van hun kunnen proberen op te zoeken lieten de honden zich van de goede kant zin,en met name de Drentsche Patrijshond van Loki is zo stabiel dat die ruim klaar is voor het B examen.Het wachten is nu op een examendatum in het najaar van dit jaar. Onze dank gaat ook nu weer uit naar Steenhuis Sloopwerken uit Scheemda en natuurlijk naar Nijestee te Groningen.
 • Donderdag 29 mei 2008
  Het is vandaag bewolkt en drukkend weer onder deze omstandigheden is Fokus aan het speuren geweest in de velden achter de roeibaan Harkstede aan het einde van de Driemerenweg.Over de velden van de begin dit jaar gerooide productiebossen op droge stoffige veenondergrond was het niet gemakkelijk speuren,maar Fokus wist zich hier goed uit te redden,en op het eind van het 3 km lange spoor stond een heerlijke bak voer met sardientjes te wachten.Kijk ook maar eens naar de foto's elders op deze site.
 • Woensdag 28 mei 2008
  Allereerst vandaag gaan we grasmaaien en daarna gaan we de gehoorzaamheids-en hindernis oefeningen doen.Vandaag start Tineke ook met "Holger"de a cursus.
 • Zaterdag 24 mei 2008
  Vandaag was het voor ons weer een normale oefendag en toevallig hadden we geluk dat net gisteren de laatste bewoners van 2 flatgebouwen in de wijk Corpus den Hoorn aan de Donderslaan te Groningen waren verhuisd. Dit gaf ons weer de mogelijkheid om vandaag een gebouwentraining te houden waarbij in vele flats nog kleding en oude meubelen en andere zaken aanwezig waren en wat natuurlijk de vele geuren van de oude bewoners. De honden lieten zich goed zien en het is te merken dat we zoveel in dit soort situaties oefenen.De honden worden al stabieler en voor sommige honden is het een genot om te zien dat ze iedere keer weer ondanks de moeilijksheidgraag zelfstandig het slachtoffer weten te vinden en keurig staan aan te blaffen totdat de hondengeleider erbij gekomen is. En dan te bedenken dat deze flats 5 hoog zijn. We zijn dan ook erg dankbaar dat de mensen van woningcoöperatie Nijestee Vastgoed uit Groningen en Steenhuis Sloopwerken uit Scheemda ons iedere keer weer in de gelegenheid stellen om deze oefeningen mogelijk te maken.
 • Vrijdag 23 mei 2008
  Vandaag heeft Lucas een lezing over het werken met reddingshonden gegeven op de school in de Groeve.De aanleiding was dat een leerling(Mike van den Braaken) een werkstuk heeft gemaakt over het werken met reddingshonden dat zo'n leuk verslag is geworden dat de school ons had uitgenodigd.Iets wat wij graag doen,immers met de jeugd heb je de toekomst.Het was een zeer leerzame middag en alle kinderen kregen een speciaal voor ons vervaardigde kleurplaat en een sleutelhanger van onze sponsor Bever.Ook namen we onze nieuwe reddingsboot mee,deze werd getrokken door een 170 pk zware auto die ter beschikking gesteld is door Nacap. Nacap is een groot internationaal bedrijf die zich bezig houdt met o.a. de aanleg van pijpleidingen.Het is een veelzijdig bedrijf met veel deskundigheid in huis.We zijn dan ook erg blij met hun ondersteuning.
 • Donderdag 22 mei 2008
  Vandaag hebben we weer onder droge en zonnige omstandigheden gespeurd op de klei en klavervelden in de gemeente Bedum.Fokus liet weer prima speurwerk zien alhoewel je altijd wel weer verbeterpuntjes ziet maar dat is ook gezond.Kor kwam met de blijde boodschap dat hij aan het eind van dit jaar een nieuwe pup heeft,voor hem vanzelfsprekend weer een Hollandse herder korthaar.
 • Woensdag 21 mei 2008
  Vanavond hebben we weer uitgebreide oefeningen op ons trainingsveld gedaan;zo werd er gewerkt aan de gehoorzaamheids-en hindernisoefeningen, maar ook aan het omgaan met afleidingen zoals vuur,rook en lawaai;en natuurlijk ook weer de zeer belangrijke aanblafoefeningen naar het slachtoffer.
 • 15-18 mei 2008
  Een oefening van het IRO-USAR team volgens de INSARAG Guidelines.Alle disciplines waren aanwezig namelijk Technisch team,Management,Medisch team (voor hond en eigen mensen) en de Reddingshondenteam's. Het doel hiervan was om elkaar persoonlijk te leren kennen maar ook in de werkomstandigheden elkaar te begrijpen en samen te werken dat kan bij een aardbeving of andere calamiteit een groot voordeel zijn. De teamleden kwamen uit Duitsland,Oostenrijk,Frankrijk,Slovenië,Slowakije,Tsjechië,Hongarije en Nederland.Ons basiskamp hadden we ingericht op een puin/asfalt ondergrond. Om de honden af te spoelen was er een waterbassin en voor de mensen hadden we een tweetal douches(koud).De eerste dag begon met hoge temperaturen vervolgens begon het in de nacht zeer veel te regenen en het was pas weer aan het eind van de oefening droog.Door deze weersomstandigheden en in de combinatie van te weinig slaap was het erg afzien maar desondanks werd er goed samengewerkt en was het een nuttige oefening.Ook stonden we steeds standby en bereid om naar de aardbeving in China te gaan maar de buitenlandse hulpverleners werden niet toegelaten en dat is echt treurig,want wij dachten daar goed werk te kunnen doen. De autoriteiten in China verklaarden dat zij met behulp van hun militairen de zaak goed onder controle hebben.
 • Woensdag 14 mei 2008
  Vandaag werden wij door onze duitse collega van de Rettungshundenstaffel Weser-Ems gevraagd om mensen te leveren voor een inzet naar China.Deze opdracht was hun verstrekt door de duitse regering in Berlijn.Navraag bij de Internationale Reddingshonden Organisatie leerde ons dat China nog steeds geen buitenlandse hulpverleners toelaat;mocht dat wel het geval worden dan worden de USAR-IRO leden direct opgeroepen en ingevlogen. Dus voorlopig nog even standby en vanavond gewoon nog een training op ons trainingsveld aan de Koeriersterweg te Groningen
 • Zaterdag 10 mei 2008
  Vandaag puin-en gebouwentraining aan de Donderslaan te Groningen.Het was vandaag erg warm waardoor we doorlopend met korte pauzes de honden ingezet hebben waardoor ze getraind konden worden op doorzettingsvermogen bij hoge temperaturen.Het is te merken dat wij zo actief met de honden trainen want alle honden werkten uitstekend en zo rond een uur of twee in de middag waren we klaar.Daarna nog even naar het veld om gras te maaien en zo kwam aan deze zaterdag ook weer een einde.
 • Woensdag 7 mei 2008
  Gehoorzaamheids-en Hindernistraining op ons trainingsveld aan de Koeriersterweg te Groningen.Heeft u belangstelling in het werken met een reddingshond en wilt u zich eens informeren,kom gerust eens vrijblijvend langs.
 • Dinsdag 6 mei 2008
  Vandaag zijn we aan het speuren geweest op de klaverweiden achter de kanoboerderij "Rietland" aan de Oosterseweg in Bedum.Het was prachtig zonnig weer en de hazen,fazanten en andere dieren lieten zich in hun bezigheden niet storen.Hier en daar hadden we als beloning voor de hond stukjes worst op het spoor gelegd maar de kraaien hadden het feilloos in de gaten;en hadden dus weer een goede dag.
 • Zaterdag 3 mei 2008
  Door de meivakantie waren we met een klein aantal personen aan het oefenen in de leegstaande flat aan de Pasteurlaan/Donderslaan .Het zijn de laatste twee blokken flats in dit gebied.Door de vele trappen en kamerverbindingen en allerlei gaten in vloeren en wanden was het hier een prachtige mogelijkheid om te oefenen.De slachtoffers waren zowel onderin in de kruipruimte alsook op de bovenste verdieping van de flats weggestopt waardoor de honden volop aan de bak moesten; en zoals gewoonlijk moest de hondengeleider op straat blijven wachten totdat de hond zijn slachtoffers had gevonden. Alle honden vonden binnen de 10 minuten de drie weggestopte slachtoffers en lieten ook een uitstekende verwijzing zien.Na de middagpauze werd er nog verder getraind in gehoorzaamheid en hindernissen op ons trainingsveld aan de Koeriersterweg te Groningen.Rest mij nog onze dank over te brengen aan Directie en Personeel van Steenhuis Sloopwerken te Scheemda en aan Nijestee Vastgoed die het ons weer mogelijk maakten om te mogen trainen op hun sloopterrein.
 • Woensdag 30 april 2008
  Vandaag is het Koninginnedag de Oranjevereniging van Hoogkerk had ons verzocht om samen met de bedrijfsbrandweer van de suikerfabriek een aantal demonstraties te verzorgen.Op het suikerplein stond een heftruck zonder chauffeur bij een grote partij ingestorte pallets; of er iemand vermist was en hoeveel was onduidelijk.De hulp van de bedrijfsbrandweer werd ingeroepen en die vroegen om een reddingshond om te onderzoeken of-en waar eventuele slachtoffers bedolven zaten.Onze Anne-fleur met haar Drentsche Patrijshond Loki werd ingezet en na een korte zoekactie kon de plaats van het slachtoffer gelokaliseerd worden en de brandweer overgaan tot het bevrijden van het beknelde slachtoffer.Het publiek was in grote getale komen kijken en heeft net als wijzelf genoten van dit schouwspel.Aan onze stand werden vele vragen beantwoord en vermoedelijk kunnen we door deze dag ook nog een nieuwe cursist verwelkomen.Vermoedelijk dit weekend nog een foto en filmverslag op deze site.
 • Zaterdag 26 april 2008 in verband met de meivakantie geen training.
 • Dinsdag 22 april 2008
  Lucas Lauxen is teruggekeerd van zijn reis uit Dubai voor een verslag kijkt u onder de knop "inzetteams" en klik op zijn naam.Eventuele berichten uit de pers komen onder de button"persberichten".
 • Zaterdag 19 april 2008
  Gebouwentraining onder leiding van Esther in de Plutoschool in Groningen
 • Woensdag 16 april 2008
  Vandaag veldtraining op ons trainingsveld onder leiding van Esther
 • Maandag 14 april 2008
  Vertrekt een van onze leden samen met leden van het IRO-USAR team naar Dubai (Verenigde Arabische Emiraten).Dit op uitnodiging van het Internationale Reddingshonden Organisatie en de Dubai Police.Reisverslag volgt.
 • Zaterdag 12 april 2008
  Deze week bood woningbouwvereniging "De Huismeesters" ons aan om te mogen trainen in het leegstaande schoolgebouw aan de Plutolaan in Groningen.Vandaag hebben we daar dus de hele dag een " gebouwentraining" beoefend.Alles zat er weer in gladde vloeren,donkere ruimtes,gesloten plekken boven het plafonf etc. Een fotograaf/filmer van de nieuwssite www.112grunn.nl kwam langs en heeft een groot gedeelte van de dag opname's gemaakt die vandaag vast wel op hun site is te bewonderen. Vandaag was voor ons weer een geslaagde training.
 • Woensdag 9 april 2008
  Gehoorzaamheid-en hindernistrainingen op ons trainingsveld aan de Koeriersterweg in Groningen.Parkeren kan op de parkeerplaats onder de ringweg bij het Woonforum van Vesta meubelen
 • Zaterdag 5 april 2008
  Vandaag hebben we getraind in de oude steenfabriek van Rusthoven in Wirdum.Met dank aan Harm Jonk die altijd weer voor ons klaar staat. Deze fabriek is zodanig vervallen dat het een ideale plek is om puintraining te doen in combinatie met vlakte training.Als je zoals onze honden veel aan puintrainingen doet dan stelt het zoeken op de vlakte niets meer voor, voor de honden is het een echt peulenschilletje om grote stukken terreinen zelfstandig in korte tijd uit te zoeken.Op dit terrein zitten veel echte gevaren dus het is echt uitkijken wat je doet; daarbij is het een groot voordeel dat de hond zelfstandig zoekt en de geleider gewoon buiten aan de weg kan gaan staan wachten totdat de hond gaat blaffen bij het slachtoffer.We hebben onder een stralende zon weer getraind tot ruim in de middag.
 • Woensdag 2 april 2008
 • Ggehoorzaamheid en hindernistrainingen op ons trainingsveld aan de Koeriersterweg in Groningen.
 • Maandag 31 maart 2008
  Vandaag zijn we weer aan het speuren geweest in het Kardingegebied op de weide door de sloten en door het bos.
 • Zaterdag 29 maart 2008
  Het laatste deel van het flatgebouw aan de Da Costastraat in Groningen stond nog overeind;het andere gedeelte lag al volledig in puin daardoor was er een mooie training mogelijk.Dit was op deze plek dan ook wel de laatste dag, volgende week zitten we weer op een andere lokatie. Een van onze andere leden was op een fokgeschiktheidsaankeuring voor duitse herders daar wordt de hond op diverse aspecten beoordeeld. Gelijk in de eerste ronde kon hij alweer vertrekken omdat de keurmeester uit Roermond vond dat de hond niet"keuringswaardig"was.Dat was ook voor de kenners die op dit evenment aanwezig waren een verrassende uitspraak en voor de eigenaar zeer teleurstellend. Gezien de bewezen kwaliteiten die deze hond heeft erg jammer dat zoiets gebeuren kan;ergo het ons kent ons sfeertje was erg groot en opvallend was dat deze keurmeester opvallend vaak net even de veters moest strikken of een papiertje invullen zodat hij zaken niet hoefde te zien.Honden die absoluut geen moed hadden konden gewoon door. Ons lid vindt dit voor de duitse herders in Nederland geen bevordering van de verbroedering tussen de "africhter-en Kynologenstroming".
 • Woensdag 26 maart 2008
  Vandaag hebben we onder hevige sneeuw en hagelbuien onze speuroefeningen gedaan achter de kanoboerderij aan de Oosterseweg in Bedum;vervolgens zijn we met de andere team's naar Groningen gereden om daar met de reddingshonden verder te trainen op gehoorzaamheid,hindernissen en aanblafoefeningen.
 • Zaterdag 21 maart 2008
  Wegens de paasdagen geen training.
 • Woensdag 19 maart 2008
  Veldtraining.
 • Zaterdag 15 maart 2008
  De sloop aan de Da Costastraat gaat nu wel heel snel één flatgebouw is het puin nu bijna al opgeruimd zodat we vandaag geoefend hebben in het flatgebouw aan de andere kant van de straat.Twee buurjongetjes Léon en Jason stonden al om 8.30 uur mij op te wachten met een toestemmingsbriefje van moeders in de hand.Wij vonden dat heel leuk en de jongens zelf vonden het ook erg spannend dat ze vandaag ook slachtoffer mochten zijn.Ze deden het ook voortreffelijk.Kor Mulder met zijn hollandse herder korthaar Flair uit de africhtingskennel van de familie Stienstra uit Hoogkerk mocht vandaag een stapje verder met de training.Voor het eerst mocht deze hond in één portiekflat de slachtoffers zoeken die zowel op de hoogste als de laagste verdieping verstopt lagen. De hondengeleider Kor moest buiten op straat blijven totdat de hond bij het slachtoffer was en door te blaffen aangaf "baas kom maar ik heb iemand gevonden". Ook de rest van de groep deden hun best en het was weer een leerzame dag met goede leermomenten. We zijn tot goed 15.00 uur aan het oefenen geweest waarna we voldaan naar huis gingen.
 • Woensdag 12 maart
  Vandaag om 05.00 uur las ik mijn mail met de opmerking dat de West Siberische Laika in onze groep toch echt maar één naam heeft en dat is AMANI. Ik zal proberen dat te onthouden.Later op deze dag zal ik weer op ons trainingsveld aan de Koeriersterweg in Groningen aanwezig zijn om daar weer de gehoorzaanheidsoefeningen,aanblafoefeningen en de hindernisoefeningen te gaan doen.Het is weer regenpakkenweer maar dat is voor onze leden van de groep geen enkel probleem.Trouwens vannacht ook de onweersbuien gehoord?
 • Zaterdag 8 maart 2008
  Al vroeg in de ochtend werden op ons trainingsveld de spullen klaargezet die nodig waren om het examen de "reddingshondengeschiktheidsproef"goed te laten verlopen.Er waren twee kandidaten voor het examen dat om precies 9.00 uur begon. Dit examen bestaat uit vele onderdelen en de hond dient onaangelijnd voorgebracht te worden. Kor met zijn hollandse herder Flair slaagden voor dit examen en kon daarmee het lidmaatschap van onze groep verkrijgen en met de echte opleiding tot reddingshond beginnen. De andere kandidaat Tineke had te weinig punten om te kunnen slagen maar gaat de B cursus nog een keer volgen;sommige honden hebben gewoon wat meer tijd nodig maar we hebben er wel vertrouwen in dat het gaat lukken. Na het examen zijn we weer gaan trainen op puin en in half gesloopte portiekwoningen in de Da Costastraat in Groningen.Het buurjongetje Alfred kwam ook weer langs en zijn moeder heeft hem nog even als slachtoffer zien spelen.Volgende keer wil hij met drie vriendjes terugkomen. Zo werd het dus gauw weer 16.00 uur waarna wij weer naar huis gingen.
 • Woensdag 5 maart 2008
  de gebruikelijke veldtraining en laatste voorbereiding voor de examen's
 • Zondag 2 maart 2008
  Vanochtend om 7.00 uur melden we ons bij de Martiniplaza in Groningen;daar werdt dit weekend een internationale tentoonstelling voor rashonden georganiseerd onder de naam "Martinidogshow". Tijdens deze tentoonstelling heeft onze groep net als het vorige jaar weer demonstraties gegeven in het werken op hindernissen,hoe een hond zijn baas waarschuwt als die een slachtoffer heeft gevonden en natuurlijk weer het abseilen met de hond.Daarnaast hadden we een stand staan waar het publiek informatie kon krijgen.Tegen 17.00 uur konden we de boel opruimen en onze spullen wegbrengen.
 • Zaterdag 1 maart 2008
  Vandaag gingen we trainen aan de Da Costastraat in Groningen waar Steenhuis Sloopwerken uit Scheemda druk doende is twee flatgebouwen van Nijestee Vastgoed uit Groningen te slopen.Er stond een zware storm met uitschieters naar windkracht 9 á 10 ; door deze storm vloog er van alles door de lucht waarom we uit veiligheidsredenen besloten om niet op het puin te oefenen maar in de half uitgesloopte portiekwoningen.De honden lieten goed werk zien en na het middaguur werd er nog verder getraind op ons trainingsveld aan de Koeriersterweg te Groningen.Hier werden door twee leden de laatste puntjes op de i gezet omdat die volgende week voor hun reddingshondgeschiktheidsproef willen opgaan.
 • Woensdag 27 februari 2008
  Om 9.00 uur waren Kor en Lucas hun sporen aan het uitlopen in het recreatiegebied Kardinge achter de Kanoboerderij "de Rietlanden" te Groningen.Tegen 12.00 was dit weer klaar en gingen we naar ons trainingsveld om ons brood op te eten en met de andere leden verder te gaan oefenen met het appél en hindernistraining.
 • Zaterdag 23 februari 2008
  Trainden wij gebouwen-en puintraining in de Da Costastraat te Groningen de slopers van Steenhuis Sloopwerken hadden de afgelopen dagen er weer een mooie puinhoop van gemaakt waar wij weer dankbaar gebruik van konden maken.Er werd geoefend op het herkennen van gevaar en zowel voor de beginners als de gevorderde honden waren weer diverse leuke situaties uitgezet waar hond en geleider zelfstandig uit dienden te komen. Dat lukte ook heel goed en voor iedereen was er wel weer een leermoment waar hij of zij verder mee kon. Alfred een jongen van 10 jaar die vlakbij woonde vond het leuk dat hij ook even slachtoffer mocht zijn.Natuurlijk hadden wij hem wel even eerst naar huis gestuurd om toestemming aan zijn moeder te vragen.We hadden hem in een leegstaande flat in een provisiekast verstopt en Anne Fleur zat er vlakbij om de zaak in de gaten te houden;en de honden vonden Alfred natuurlijk snel weer.Alfred vertelde ons dat hij thuis honden gewend was zijn moeder had een zwarte poedel en zijn vader een newfoundlander.Om 16.00 uur waren we klaar met de training en na een korte debriefing kon iedereen voldaan van het weekend gaan genieten.
 • Woensdag 20 februari 2008
  vanmorgen vanaf 9.00 uur zijn we aan het speuren geweest op akker,weide en bosgrond in de gemeente Bedum.Er werden de gebruikelijke spoorlengtes gelegd van tegen de 2 km lengte.Natuurlijk werden daarbij de diverse moeilijkheden ingebouwd om maar te blijven leren. Om 12.00 hebben we even kort pauze gehouden,waarna we direct op ons trainingveld in Groningen weer de appél-en hindernisoefeningen hebben gedaan en dan is het ook zo weer een uur of drie waarna ieder weer naar huis ging.
 • Zaterdag 16 februari 2008
  met dank aan Steenhuis sloopwerken uit Scheemda en Nijestee Vastgoed uit Groningen konden we vandaag oefenen in een volledig gestript flatgebouw aan de Da Costastraat in Groningen.Maandag komt de kraan dus de volgende week zullen de eertste puinhopen er wel liggen zodat we dan weer een totaal andere soort oefening kunnen doen.Het was een stralende vorstige dag en voor iedere hond met geleider werd weer ruim tijd genomen om de diverse opdrachten te beoefenen.Ruim na de lunch gingen we weer naar ons trainingsveld waar wij onder leiding van Esther nog weer een groepsappél hebben gelopen.
 • Donderdag 14 februari 2008
  hebben we met andere hulpdiensten gevaren met onze nieuwe reddingboot de LUMA 2 het doel was de verschillende gebruiksmogelijkheden uit te proberen en op beeldmateriaal vast te leggen voor het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties maar ook eventuele verbeterpunten te vinden van de mensen die er normaal op moeten werken. Zo kregen we van de brandweerduikers nog weer enkele tips waar we wat aan hebben en die we op de boot zullen aanpassen. Het reanimeren op het dek door de ambulancedienst was ook een groot succes.
 • Woensdag 13 februari 2008
  vandaag stonden we op ons trainingsveld aan de Koeriersterweg en hebben daar de gehoorzaamheidsoefeningen en de hindernisoefeningen en aanblafoefeningen doorgenomen.
 • Zaterdag 9 februari 2008
  om 9.00 uur verzamelden onze groepsleden zich op de puinlokatie aan de Grote Beerstraat te Groningen. Vandaag zou het hier de laatste keer zijn. Het grootste gedeelte van de flat lag in puin en het blok bejaardenwoningen was half gesloopt.Onder een stralende zon konden we hier de verschillende oefeningen doen. De oefeningen zijn afgestemd op het niveau waarop de hond op dit moment is. Voor iedereen de aanblafoefeningen;voor de beginners in een flat een korte zoekaanblafoefening en de gevorderden en ervaren team's kregen een zoekoefening over het hele terrein dat wil zeggen alleen in de bebouwing.Het is opvallend hoe onze labrador Ozo met zijn drie poten kracht terug krijgt;natuurlijk doen we het voorzichtig aan met hem, maar het is erg leuk om te zien hoeveel plezier de hond er nog in heeft.Tijdens onze training kwam de heer Jan Hendrik van der Veen een fotograaf langs die graag enkele foto's van de sloop wilde maken. Uiteindelijk kreeg hij een helm van ons te leen en maakte hij een groot gedeelte van de training mee en kon vrij rondlopen en fotograferen Zijn foto's kunt u bewonderen op onze fotopagina.Kijkt u ook eens op zijn site www.fotovanderveen.nl In een stralende zon gebruikten wij onze lunch om daarna naar ons trainingsveld aan de Koeriersterweg te gaan om daar de gehoorzaamheids en hindernisoefeningen af te werken. Volgende week gaan we naar een nieuwe slooplokatie. Voor deze slooplokatie dank aan TN sloopwerken te Scharsterbrug en Nijestee Vastgoed te Groningen
 • Maandag 4 februari 2008
  om 8.30 uur stonden Kor en Lucas met hun honden in de velden bij de kanoboerderij "de Rietlanden"aan de Oosterseweg in Noorddijk in de gemeente Bedum.Gespeurd werd er in de bossen weilanden en klavervelden dwars door sloten om van het ene in het andere perceel te komen.De sporen waren 2 uur oud voordat die door de honden uitgezocht werden, de uitlooptijd van de sporen waren 25 minuten per spoor.Deze ervaren speurhonden lieten ook vandaag weer prima werk zien.De velden waren drassig en licht bevroren en met een temperatuur van 5 graden en droog was het prima weer om te speuren.
 • Zaterdag 2 februari 2008
  trainden wij op de slooplokatie Grote Beerstraat 71-136 te Groningen zoals gewoonlijk begonnen wij om 9.00 uur met aanblafoefeningen waarna we diverse verschillende zoekoefeningen deden.Het zoekgebied bestond vandaag uit het hele flatgebouw en het aangrenzende blok bejaardenwoningen.Na de lunchpauze deden we ook nog weer een zoekoefening en op de omliggende afgesloten straat hebben we onze gehoorzaamheidsoefeningen afgewerkt, zodat we vandaag niet naar ons eigen trainingsveld hoefden te gaan.De honden hebben vandaag onder deze weersomstandigheden weer prima hun best gedaan. Het viel op dat elke hond vandaag ruim binnen de gegeven zoektijd de slachtoffers hadden gevonden.
 • Woensdag 30 januari 2008
  stonden in de stromende regen twee van onze groepsleden om 9.00 uur alweer op de velden rond de roeibaan in Harkstede om de wekelijkse sporen uit te lopen.Dit keer gingen we dwars door zeer grof geploegde akkers en ondergelopen weides waarbij het voor de geleider niet gemakkelijk was om op de benen te blijven. Het was hard werken om toch ook weer om 12.00 uur op ons trainingsveld in de stad Groningen te zijn om daar met andere groepsleden verder de gehoorzaamheids- en hindernisoefeningen te doen. Maar ach tussendoor ons brood in de auto opeten en dan lukt dat ook wel weer.Zo tegen 15.00 uur was het weer tijd om naar huis te gaan en konden we weer terugkijken op een goede training.
 • Zaterdag 26 januari 2008.
  Afgelopen week had onze sponsor Nijestee Vastgoed te Groningen ons in contact gebracht met het sloopbedrijf TN sloopwerken uit Friesland.Dit sloopbedrijf is in opdracht van Nijestee een blok bejaardenwoninkjes en een flatgebouw aan het slopen aan de Grote Beerstraat 71 te Groningen. Door de harde wind en naburige werkzaamheden hadden wij prachtige leermomenten voor onze hondenteam's. Tineke had haar nieuwe pup meegenomen zodat die tussen de oefeningen door een beetje kon wennen aan de niet alledaagse omstandigheden.Patrick had een nieuwe lens voor zijn fototoestel gekregen en wilde die graag uitproberen en het resultaat kunt u zien op onze fotopagina. Op dit moment hebben wij in de groep honden van verschillende niveau's en elke hondenteam krijgt natuurlijk zijn persoonlijke aandacht. We hadden weer diverse moelijkheden ingebouwd; we hadden slachtoffers door de hele flat van kelder tot vliering en in het licht en het donker verstopt, en natuurlijk rondvliegende gruis,stenen etc. en ook veel lawaai hoort daarbij. De gevorderden moesten iedere keer dat het slachtoffer gevonden was weer terug naar buiten totdat de hond het volgende slachtoffer gevonden had. De beginnende honden lieten zich vandaag ook goed zien en alle honden zijn op weg om goede aanblaffers" te worden. Voor dat we het wisten vloog de dag om en waren we aan de debriefing en het invullen van de werkboekjes toe. Sinds een paar jaar heeft elk groepslid een werkboekje waar de instructeur alle op- en aanmerkingen van hond en geleider in opschrijft, als je dit steeds doet krijg je een beeld hoe de hond en geleider er voor staan en wat de verbeterpunten zijn.Als je eens samen met een andere groep traint of overstapt kan de betreffende instructeur ook zien op welk niveau je staat. Ook voorkomt zo'n boekje "bedrijfsblindheid". Zoals gezegd een leerzame dag voor iedereen en niet te vergeten in de pauze tracteerde Tineke omdat ze morgen jarig is op heerlijke verse gebakjes van de warme bakker.Tineke vanaf deze plaats ook namens alle leden van harte gefeliciteerd en een fijne verjaardag.Tot woensdag op ons trainingsveld.
 • Bij Reddingshondengroep Noord-Oost Nederland te Groningen kun je doorlopend beginnen met een opleiding tot reddingshond.Reddingshonden bij ons worden internationaal opgeleid onder leiding van ervaren hondeninstructeurs die internationaal zijn gecertificeerd en bewezen hebben slachtoffers te hebben gevonden.
 • Zaterdag 19 januari 2008
  Vandaag hebben wij van 9.00 uur tot 16.00 kunnen oefenen op het voormalige sportterrein van de voetbalclub S.G.V.V.'07 aan de Zuiderkruislaan nummer 4 in Groningen. De afgelopen dagen is sloopbedrijf Jager uit Midwolda begonnen met de sloop van het clubgebouw en voor ons was het weer een goede mogelijkheid om te oefenen. De slachtoffers werden in de kruipruimtes en in oude kledingkasten verstopt en natuurlijk ook in de hoge sloopcontainers die buiten stonden waren een goede verstopplaats. Tussen de zoekoefeningen door hebben we op de sportvelden in groepsverband onder leiding van Esther onze gehoorzaamheidsoefeningen afgewerkt. Voor ons was het super om op zo'n mooi grasveld te kunnen lopen. Op de vloer van de oude bestuurkamer lag de vloerbedekking nog, voor ons prachtig want gezeten op de grond konden we comfortabel ons lunchpakket eten.Tineke had vandaag voor het eerst haar pup meegenomen en kon tussendoor de pup aan wat andere omstandigheden laten wennen dan een pup doorgaans in zijn eerste weken meemaakt. vandaag of morgen zulllen van deze traininger wel enkele foto's op deze site geplaatst gaan worden
 • Woensdag 16 januari 2008
  Om 9.00 uur stonden Kor en Lucas alweer op de velden achter Harkstede om een spoor uit te leggen van ongeveer 2 km lengte.De sporen gingen over de wei door omgeploegde veenakkers,over de weg en door een gerooid productiebos met natuurlijk een slachtoffer aan het eind van het spoor. De sporen waren ruim anderhalf uur oud toen we begonnen met het spoor uit te lopen.De honden lieten weer prima speurwerk zien, alhoewel we als hondengeleider altijd wel weer wat verbeterpuntjes zien. Belangrijkste is dat je dit soort oefensporen wekelijks loopt zodat je bij een werkelijke inzet de hond ook zijn werk kan doen.Tegen 12.00 stonden we weer op ons trainingsveld in Groningen om daar de gehoorzaamheidsoefeningen en hindernisoefeningen te trainen. Ja en dan is het zo weer 15.00 uur de honden mogen dan even lekker spelen met elkaar en dan op naar huis voor een welverdiende rust.
 • Zaterdag 12 januari 2008
  Vandaag hebben we een combinatie gedaan van puinzoeken en vlakterevieren. De voormalige protestanse kerk aan de Oude Asserstraat in het dorp Vries is sloopbedrijf Jager uit Midwolda aan het slopen.Er zaten gaten in de binnenmuren van de kerk waardoor wij de slachtoffers konden verstoppen in de brede spouwmuren ook in een bijgebouwtje konden we een slachtoffer onder het plafond en in een kast wegleggen.Buiten lagen ook nog grote bulten struiken en bomen waarin ook weer iemand weggelegd was.De opdracht was om de slachtoffers die over het hele terrein verstopt lagen binnen 20 minuten en zelfstandig door de hond te laten opzoeken waarbij de hondengeleider op de startpositie moest blijven staan.Dit ging weer binnen een redelijke tijd van gemiddeld 10 minuten voor drie slachtoffers.Verder hebben we met de beginners wat aanblafoefeningen gedaan.Na de lunchpauze zijn we weer naar ons trainingsveld in Groningen gereden om te vervolgen met de gebruikelijke gehoorzaamheids- en hindernissen training. Al met al weer een leerzame en plezierige oefendag voor hond en baas.
 • Woensdag 9 januari 2008
  gehoorzaamheid en hindernissen oefenen op ons trainingsveld.
 • Maandag 7 januari 2008
  Vandaag hebben zijn we weer aan het speuren geweest in de weides,akkers en omgezaagde productiebossen aan de Driemerenweg in Harkstede.
 • Zaterdag 5 januari 2008
  Vandaag is er onder leiding van Esther op het puin geoefend van de Bandoengstraat en de Medangstraat in de stad Groningen.Later op de dag zoals gebruikelijk ook nog gehoorzaamheidsoefeningen en hindernistraining op ons trainingsveld. Lucas zat met Fokus de hele dag op de nieuwjaarsclubmatch voor Duitse herdershonden gehouden in de paardenmanege "de Esch" in Zuidwolde ( gemeente De Wolden). Deze beoordeling(goed) heeft Fokus nodig om aan een "foksgeschiktheidsaankeuring" te mogen deelnemen.De verschillende internationale duitse herder organisaties eisen dit om zodoende te proberen om dit ras op niveau te kunnen houden.
 • Woensdag 2 januari 2008
  is onze eerste training op het trainingsveld aan de Koeriersterweg ook weer begonnen, in verband met de jaarwisseling hadden wij alle hindernissen opgeruimd en vandaag moesten we alles weer opbouwen.
 • Dinsdag 1 januari 2008
  zijn wij het jaar weer begonnen met speuren op de velden rondom de roeibaan van Harkstede aan de Driemerenweg.Het was rond het vriespunt en prachtig weer om te speuren.
 • Zaterdag 28 december 2007
  Onder onze groepsleden heerst de griep vandaar dat we van de nood een deugd maken en het nodige veldonderhoud doen
 • Zaterdag 22 december 2007
  Onder een prachtige winterdag zijn we vandaag aan de Driemerenweg in Harkstede aan het oefenen geweest in de disciplines Vlakterevieren en Speuren. De productiebossen aldaar waren zojuist omgezaagd waardoor het een ideaal oefenterrein was geworden. De bomen lagen dermate doorelkander dat de geleiders aan het begin van het bosperceel bleven staan en de honden zelfstandig op zoek gingen naar mogelijke slachtoffers. Eenmaal aangekomen bij het slachtoffer moesten de honden langdurig aanblaffen zodat de hondengeleider ook het slachtoffer kon vinden, wat allemaal weer prima lukte. Doordat onze groep veel op puinlokaties en lege gebouwen oefenen is dit soort gebieden voor onze honden een eitje. Het is een genot om te constateren dat de honden stil en trefzeker zonder neurotisch gedrag in een groot zoekgebied de slachtoffers binnen een zoektijd van 10 minuten konden vinden en rustig doorblaffend bij het slachtoffer bleven wachten op hun baas. Dit is ook de enige en betrouwbare manier hoe een goede reddingshond zonder onnodig energieverlies zijn slachtoffer behoort te vinden en te verwijzen! Daarna nog even speuren aan een 10 meter lijn over de bevroren weides.Deze 2-3 uur oude sporen waren voor onze honden ook geen enkel probleem. Al met al kunnen we over deze trainingdag tevreden zijn.
 • Maandag 17 december 2007
  speuren door Kor en Lucas achter de kanoboerderij te Noorddijk,gespeurd werd er op gras en klaverweides.
 • Zaterdag 15 december 2007.
  Vandaag hebben we puintraining gedaan aan de Bandoengstraat in de Westindische buurt van Groningen. De straat lag op een paar huizen na tot op de kelders helemaal in puin.Ook hadden we vandaag weer er een nieuwe cursist bij.Na de middagpauze hebben we weer getraind op ons oefenveld op gehoorzaamheid en hindernissen.
 • Maandag 9 december 2007
  speuren op de weiden van Zuidwolde(gr)
 • Zaterdag 7 december 2007
  's morgens onze algemene ledenvergadering en na de gezamenlijke lunch naar ons trainingsveld voor het terreinonderhoud.
 • Maandag 3 december 2007
  twee van onze leden hebben vandaag in zeer slecht weer(regen,hagel en harde wind) op de akkers en weilanden bij zuidwolde(Gr)weer hun wekelijkse speuroefeningen aan de 10 meter lijn gehouden.Elke hond heeft zo'n 2000 pas spoorlengte uitgelopen en lieten de baasjes weer tevreden naar huis gaan.
 • Zaterdag 1 december 2007
  begonnen we om 9.00 uur op ons trainingsveld aan de Koeriersterweg in Groningen. Vandaag ging Tineke met haar hond Amani op voor het examen basiscursus A en is geslaagd met 85 punten van de 100.Met dank aan onze Keurmeester Kor Mulder die altijd op een sportieve rustige wijze de kandidaten op hun gemak weet te stellen maar wel scherp beoordeeld en dat is goed!Vanaf deze plaats bedankt. Daarna ging iedereen nog bezig met de gehoorzaamheidsoefeningen en hindernistraining. Vervolgens reden wij naar de Bandoengstraat.Wekenlang stonden de huizen er half gesloopt bij omdat er vleermuizen aanwezig waren. Nu mocht er dan verder gesloopt worden en we hadden nu de situatie dat de straat half puin was en van de andere helft nog een karkas stond.En de Medangstraat stond ernog helemaal. We hadden nu de mogelijkheid om de slachtoffers volledig verstopt onder het puin te verstoppen en aan de hondengeleiders de taak om hun hond zelfstandig alleen de straat op mogelijke slachtoffers af te zoeken.Dat ging vandaag weer heel mooi en iedereen kon laat in de middag met een tevreden gevoel huiswaarts keren.
 • Zaterdag 24 november 2007.
  Het Landelijk Bureau van Reddingsbrigades Nederland had ons uitgenodigd om vandaag aanwezig te zijn bij de presentatie van een nieuwe huisstijl, tevens werd een nieuwe volledig ingerichte strandterreinauto en een verbindingswagen gepresenteerd.Wij feliciteren Reddingbrigades Nederland met hun fraaie aanwinst.
 • Woensdag 14 november 2007
  De hele morgen zijn we aan het speuren geweest op de velden in de omgeving van Zuidwolde. Vanaf 12.00 uur op ons trainingsveld verder met gehoorzaamheid en hindernistraining en natuurlijk ook de verwijzingen, want als een hond een slachtoffer niet goed aanblaft en er niet bij blijft heb je er in de praktijk niets aan
 • Zaterdag 17 november 2007
  In de gebouwen van het oude centraal magazijn van het UMCG worden nu de stellingen afgebroken, daardoor ontstaat er voor ons nieuwe situaties om te oefenen en daar maakten we vandaag weer dankbaar gebruik van ook hebben we daar vandaag in de pikdonkere kelder geoefend. Een extra dimensie was wel dat de bewoners gewoon naar de douche en wasruimtes heen en weer liepen en de honden gewoon doorgingen met hun zoekacties.Rond 15.00 uur tot 18.00 uur hebben we nog weer getraind met de cursisten op ons trainingveld en ook nog wat terreinwerkzaamheden verricht.
 • Woensdag 14 november 2007
  Na de drukke laatste dagen is het vandaag weer tijd om op ons trainingsveld aan de Koeriersterweg hoek Peizerweg weer de normale wekelijkse veldtraining op te pakken.Dus dat betekende weer gehoorzaamheidsoefeningen, hindernissen en verwijsoefeningen.En natuurlijk moest er aan de beginnerscursus weer de nodige tijd besteed worden.
 • Vanaf 6 tot 9 november was ons lid Lucas Lauxen met zijn hond voor een internationale inzettest voor reddingshonden in Slovenië.Dit reddingsteam is in Nederland de eerste en enige die dit felbegeerde kwaliteitscertificaat heeft behaald en daarmee een plaats verdiend in de inzetgroep van de internationale organisatie(IRO).Deze groep zal bij internationale rampen uitgezonden kunnen worden. Een verslag kunt u vinden onder de knop inzetteams elders op deze site.
 • Zaterdag 3 november 2007
  Na de speurtraining van afgelopen maandag en de gehoorzaamheidstraining van afgelopen woensdag begonnen we vanmorgen weer in de voormalige magazijnen van het UMCG te Groningen.In deze magazijnen zitten zoveel goede verschillende moeilijke oefenmogelijkheden die we zelden tegen komen dat we hebben besloten om hier een aantal keren heen te gaan.De verwachting is dat als de honden hier probleemloos kunnen werken dat ze elders absoluut geen problemen zullen kennen.De grootste moeilijkheid is hier wel dat de stellingen op verschillende niveau's tot aan het plafond reiken, leg je een slachtoffer onder het dak dan kan het zijn dat de hond aan het eind van de hal ergens op de grond de geurstroom "oppakt"maar vervolgens moet de hond nog wel het slachtoffer zien te benaderen en moet dan soms via allerlei trappen en omwegen er zien te komen en komt daarbij langs stukken waar die geen geur heeft. Dus de hond moet dan een behoorlijk doorzettingsvermogen en slim zijn om bij het slachtoffer te komen of zo dicht mogelijk te benaderen en aan te blaffen.Om 15.00 uur vertrokken we weer naar ons trainingsveld voor de gebruikelijke gehoorzaamheid en hindernisoefeningen.
 • Zaterdag 27 oktober 2007.
  Met medewerking van de antileegstandorganisatie CAREX uit Groningen waar wij al verschillende jaren een goed contact mee hebben konden wij vandaag oefenen in de onlangs leeggekomen magazijnen van het UMCG aan de Oosterhamrikkade in Groningen.Deze magazijnen met een grondoppervlak van 10.000 m2 volgepakt met stellingen over twee verdiepingen met nog eens een kelder geeft ons weer de mogelijkheid om diverse nieuwe situaties te beoefenen.Voor ons was het ook nog eens een luxe om onder dak in droge warme ruimtes te kunnen oefenen zelfs voorzien van een toilet en kantine om even te pauzeren.We hadden zo her en der door het gebouw een vijftal slachtoffers verstopt, zowel vlak onder het dak als ook ergens tussen de legplanken op de begane vloer.Voor dat we het wisten vloog de dag om en moesten we haast maken om 15.00 uur op ons trainingsveld te zijn om daar verder te trainen met de appél- en hindernisoefeningen en natuurlijk aan de beginnerscursus weer les te geven, want ook dat moet doorgaan. Wist u trouwens dat u doorlopend bij ons op deze beginnerscursus kan instromen en wie weet vindt u het zo leuk dat u met uw hond verder bij ons wil trainen? Onze trainingen zijn serieus,afwisselend en leuk en u wordt door een instructeur opgeleid die jarenlang ervaring heeft in het opleiden van reddingshonden.Deze beginnerscursus bestaat uit 26 lessen en als u deze cursus goed heeft doorlopen onvangt u het certificaat "nonreddingshondgeschiktheidsproef". Dan heeft u nog geen reddingshond maar dat certificaat betekend dat uw hond geschikt is om toegelaten te worden tot de echte reddingshondenopleiding.Tijdens de echte opleiding blijkt wel of de hond en nog belangrijker de hondengeleider geschikt zijn.
 • Zaterdag 20 oktober 2007.
  Vandaag hebben we weer in de Medanstraat en de Bandoengstraat geoefend doordat de sloop van deze twee straten zolang duurt hebben wij de mogelijkheid om allerlei moeilijke oefeningen tot in de puntjes ons eigen te maken. Vandaag lag het accent op het nauwkeurig maar wel snel uitzoeken van vliering tot kelder en ook daarbij het langdurig aanblaffen te stimuleren.Later op de dag op ons veld gehoorzaamdheidsoefeningen en hindernistrainingen en aan het eind van de middag nog weer het trainen van de beginnerscursus.En ja dan is zo'n dag ook snel weer voorbij.
 • Woensdag 17 oktober 2007.
  Vanmiddag hadden we in de stromende regen eerst op ons basisterrein uitgebreid geoefend in de gehoorzaamheidsoefeningen en hindernissen.Vervolgens werden we 's avonds om 19.30 uur verwacht in de Dierenartsenpraktijk "de Tweede lijn" in Wilhelminaoord.We werden ontvangen met een kop koffie of thee en vervolgens gingen we het "leslokaal"in.We namen plaats en voor iedereen lag er al een presentatiemap klaar die je na afloop mee naar huis mocht nemen.Eerst kregen we van dierenarts Silvia Jauernig met behulp van een beeldschermpresentatie de eerste hulp aan dieren uitgelegd.De internationale reddingshonden organisatie heeft dit als verplicht onderdeel bij de inzettest. De bedoeling is dat elke reddingshondengeleider zelfredzaam is en in afwachting van deskundige hulp een dier kan stabiliseren. Na een pauze waarbij een drankje en hapje genuttigd werden gingen we het geleerde in de praktijk uitproberen op onze eigen honden en die van elkaar.Het geheel was zeer goed en geheel belangeloos door mevrouw Silvia Jauernig verzorgd.Om ruim 23.00 uur werd de avond besloten en reden we weer met een goed gevoel naar huis.Vanaf deze plaats willen wij deze bevlogen dierenarts nogmaals bedanken en bezoek eens hun site voor meer informatie over hun praktijk http://www.detweedelijn.nl/home.htm
 • Zaterdag 13 oktober 2007.
  Vandaag trainden we in een ander gedeelte in de Medanstraat in Groningen. Om 9.00 uur weer begonnen met dezelfde soort oefeningen als de vorige week.Vandaag hadden we als vreemde slachtoffers Gonda en Raoul erbij die prima hun rol vervulden. Voor ons belangrijk dat mensen ons willen helpen want dan kan je pas echt zien of de honden hun werk naar behoren doen, en op welk niveau ze zijn.Rond het middaguur weer naar het veld waar we de rest van ons trainingsprogramma afwerkten en om 15.00 uur begonnen we daar ook nog weer met de beginnerscursus en ja voor je het weet is het weer 17.00 uur en tijd om naar huis te gaan.
 • Zaterdag 6 oktober 2007.
  vandaag begon de dag om 9.00 uur met een gebouwentraining aan de Medangstraat;het accent lag vandaag om in een zo kort mogelijke tijd een portiek van dak tot kelder grondig uit te zoeken naar slachtoffers waarbij er gelet werd dat de hond bij het slachtoffer langdurig bleef doorblaffen en ook werd er gelet op de motivatie van de hond om te willen werken.Belangrijk was dus dat de hondengeleider buiten bleef staan en niet te snel naar binnen mocht gaan zodat de hond zelfstandig zonder hulp van de hondengeleider zijn werk kon doen.Om ongeveer 14.00 uur waren we daarmee klaar waarna we nog richting trainingsveld zijn gereden om daar te oefenen in gehoorzaamheid en hindernisoefeningen. Aansluitend nog het veld maaien waarna we om 18.30 weer tevreden huiswaarts gingen.
 • Woensdag 3 oktober 2007.
  Zoals elke woensdagavond begonnen we om 18.00 uur met de les aan de beginnende cursisten, en om 19.00 uur begon het examen voor de Non-Reddinghondgeschiktheidsproef. Dit keer was Martin de examenkandidaat en liep Anne-Fleur als "blinde hond" mee. Martin liet samen met zijn hond Beau de diverse examenonderdelen naar behoren zien en slaagde voor zijn examen, daardoor kon hem het lidmaatschap van onze groep aangeboden worden wat Martin en de groep met plezier accepteerden.Het behalen van dit examen betekend dat de hond in aanleg geschikt is om te worden opgeleid tot het internationale erkende reddinghondencertifaat( het A examen)maar dat vereist weer veel trainingsarbeid van hond en geleider.Wij feliciteren Martin met het behalen van zijn examen en wensen hem veel succes met de vervolgopleiding.Ook bedanken we weer de keurmeester de heer Kor Mulder die streng doch rechtvaardig moet beslissen of de hond en baas geschikt zijn om verder te kunnen worden opgeleid tot een inzetbare reddingshonden team.
 • Zaterdag 29 september 2007
  Deze zaterdag zijn we in de stromende regen richting productiebossen gereden in de omgeving van Middelbert.Daar hebben we vanaf 9.00 uur weer een zoekoefening op examenniveau neergelegd om eens te kijken waar nog aan hond en geleider gesleuteld diende te worden.Het terrein was vanwege de brandnetels voor de honden niet gemakkelijk, maarja in het echt zoeken de slachtoffers ook niet de mooiste plekjes op.Vervolgens gingen we nog met de boot het water op om daar de verschillende zoekoefeningen af te werken.Voor Martin met zijn hond Beau was dit de eerste keer maar zijn hond deed net of die al jaren bootje had gevaren dus daar kunnen we de volgende keer een stapje verder mee gaan.Ozo de zwarte labrador van Esther mocht vandaag voor het eerst na de amputatie van zijn voorpoot ook even vanaf de boot zoeken. Het verbaasde iedereen hoe gemakkelijk en goed hij het slachtoffer kon lokaliseren maar ook het grote plezier dat Ozo erin had zodat we hebben besloten om te kijken hoe zich dat in de toekomst gaat ontwikkelen. Mocht de hond het goed blijven doen dan mag hij dat onderdeel van het werk blijven doen.Na dit praktijkzoeken hebben we onder leiding van Esther nog gehoorzaamheidoefeningen gedaan waarna we tegen 15.30 de boot transportklaar konden maken. Na een korte nabespreking en met dank aan de slachtoffers die ook vandaag hun belangrijke werk weer deden gingen we met een tevreden gevoel huiswaarts.
 • 22-23 september 2007.
  Thema:inzetoefeningweekend. Vrijdag 21e begonnen enkele groepsleden van ons het kampement in te richten en ook de verdere trainingsonderdelen die dit weekend in het bos en op het water nodig waren alvast voor te bereiden.Dit was een hele klus die de gehele dag in beslag nam.Onze inzetboot moest gehaald worden de groepstent opgebouwd en de terreinen in het bos uitgezocht worden.De volgende dag waren wij om 9.00 uur aan de door sloopbedrijf Jager half gesloopte Bandoengstraat( eigenaar woningbouwvereniging In) te Groningen.De Duitse Rettungshundestaffel Weser-Ems had alleen de straat,plaats en meldtijd van 10.00 uur doorgekregen.Even na tienen waren zij allemaal compleet in inzetuitrusting aanwezig. We hebben de hele dag in een stralende zon op en in de huizen geoefend waarbij ook het abseilen niet werd vergeten. Vervolgens tegen 17.00 uur richting onze kampplaats. Daar ging elk lid zijn tent opzetten en hond verzorgen en zichzelf opfrissen.Overigens eten en drinken moest elk persoon zelf voor zorgen.Om ongeveer 19.00 uur kon er worden begonnen met het barbequen. Zo tegen middennacht gingen de laatste nietsvermoedende duitse groepslid naar zijn tent om te gaan slapen, en begon voor ons het wachten op een afgelegen plekje in het donker en mist op wat ging komen.Zo tegen 01.00 uur gingen onze slachtoffers naar hun plekken in het bus met slaapzak en zeiltjes want het kon lang gaan duren. Om 1.15 uur toen elk slachtoffers zich op hun plek hadden geinstalleerd gaf Lucas in het kamp alarm. De leden van de Rettungshundestaffel Weser-Ems stonden binnen 7 minuten in volledige uitrusting met hond op linie klaar en melden zich gereed voor inzet. Onze inzetleider gaf toestemming om de zware rugzakken achter te laten in het kamp en gaf de zoekopdracht aan de duitse inzetleider.Lucas liep mee als waarnemer. De duitse inzetleider besloot om in slaglinie (iedereen op één rij) het terrein met de honden te gaan doorzoeken.Het terrein was erg zwaar 1 meter hoge brandnetels en diverse sloten. Die sloten waren ook compleet dichtgegroeid waardoor er diverse mensen tot aan het kruis of erger erin terecht kwamen. Uiteindelijk werd de nachtoefening afgebroken om iedereen nog een korte nachtrust te gunnen. Tegen 5 uur lagen de laatsten op bed en om 7 uur ging de eerste wekker alweer.zondagochtend vanaf 9.00 uur tot 14.00 werd er weer getraind op allerlei onderdelen.Het kamp werd nu afgesloten en na de wederzijdse constatering dat zulke oefeningen erg goed zijn en vele leermomenten heeft gehad waarbij het toch ook nog gezellig was,en voor herhaling vatbaar ging de duitse groep aan hun terugreis naar huis beginnen. Vervolgens werd het terrein door ons ontruimd en om 18.00 uur achtergelaten zoals we het bij aanvang hadden aangetroffen. Uiteindelijk was de schrijver van dit verslag blij dat hij om 19.30 uur in zijn bed lag met de wetenschap dat dit wel bij meer mensen het geval zal zijn geweest.
 • Zaterdag 15-9-2007
  Hebben wij geoefend met de Rettungshundenstaffel Weser-Ems uit Duitsland. De trainingslokatie was dit keer in een voormalige atoombunker uit de jaren 70. Om in deze bunker te komen moest je via een schuifluik de trappen af naar beneden dat zal ongeveer een 20 tot 30 meter diep zijn geweest.In de lange smalle gangen met veel ruimtes moesten de honden in het pikkeduister de slachtoffers zien te vinden.Hier en daar waren vuurpotten opgesteld en verder nog rookmachines en flitslichten.Alhoewel het voor onze honden een nieuw soort situatie was deden ze hun werk naar behoren! Voor de hondengeleider was het natuurlijk lastig om in die diepte je hond te kunnen horen aanblaffen maar ook dat ging toch weer prima.De dag was begonnen op de oefenplaats met gehoorzaamheidsoefeningen en hindernissen waarna we naar de bunker gingen om verder te trainen.Uiteindelijk reden wij tegen het donker worden tevreden weer naar huis.
 • Zaterdag 8-9-2007.
  Vandaag heeft Reddingshondengroep Noord-Oost Nederland uit Groningen kunnen oefenen in de Bandoengstraat te Groningen. Dit was weer mogelijk gemaakt door de welwillende medewerking van Woningcoöperatie In uit Groningen en de firma Jager Sloopwerken uit Nieuwolda. We begonnen 's morgens om 9.00 uur met twee vreemde slachtoffers Gonnie en Anne en een groepslid van ons weg te stoppen in diverse panden in de straat. De hondengeleider stond aan het begin van de straat en moest daar blijven terwijl zijn hond de slachtoffers moest gaan zoeken en aanblaffen. Binnen een zeer kort tijdsbestek deden alle honden om de beurt hun werk. Voor de vreende slachtoffers was dit een hele ervaring o.a. ommdat ze in afgesloten donkere kelders en kamerkasten of op de vliering werden verstopt. We bleven hier tot na het middaguur waarna we vertrokken naar ons trainingsveld aan de Koeriersterweg/Peizerweg om daar verder te oefenen met gehoorzaamheidsoefeningen en hindernissen. Al met al waren we om 17.00 uur klaar en konden wij van ons weekend genieten
 • Zaterdag 1-9-2007.
  Aanvankelijk wilden we naar de slooplokatie in de Grunobuurt maar dat puin was zo gemakkelijk dat we toch maar weer naar Maartenshof zijn gegaan en gelukkig hadden de slopers hier al behoorlijk huisgehouden. Vandaag was de sloop van het gebouw van verpleeghuis Maartenshof weer in een andere fase waardoor we weer totaal andere zoeksituaties konden oefenen.Na de middagpauze zijn we nog met de honden vanaf het gebouw aan het abseilen geweest en daarna weer naar ons trainingsveld voor de gehoorzaamheidsoefeningen en hindernistrainingen en ja dan is zo'n zaterdag ook weer snel voorbij.
 • Zondag 26-7-2007.
  Watertraining met de hond en rescuevaren met onze kleine inzetboot
 • Zaterdag 25-7-2007.
  Gebouwentraining verpleeghuis Maartenshof te Groningen. Vandaag hebben wij het hele gebouw gebruikt inclusief het dak en de natte donkere kelders waar ook nog eens een laagje water in stond. Komende week gaan we naar een andere puinlokatie totdat hier een paar verdiepingen gesloopt zijn.
 • Vrijdag 24-8-2007
  Korte filmimpressie van onze oefening op het voormalige FC Groningen stadion "de Ooterpark"in Groningen,gemaakt door MEDEO VIDEOPRODUCTIES http://nl.youtube.com/watch?v=eGU7Bz5K2M4
 • Zoals eerder gemeld zou ons lid Lucas Lauxen als enige Nederlander met nog 20 andere reddingshondenteam's afreizen naar Tunesië voor een uithoudingstest van reddingsteam's.Deze test zou onder barre omstandigheden plaatsvinden en begeleid door een medisch team van 5 artsen van de universiteit Munchen.We zouden vanuit Linz (Oostenrijk) met een Hercules transportvliegtuig van de Oostenrijkse Bundeswehr worden vervoerd.Dit project is nu verschoven blijkt uit onderstaand emailbericht van de Internationale Reddingshondenorganisatie.Bij nadere telefonische informatie is ons gebleken dat ergens in september of oktober dit studieproject alsnog gaat plaatsvinden.De datum van vertrek zal plotseling komen maar dat is natuurlijk geen probleem reddingshondenteam's zijn altijd bereid( tenminste de goeie)! We houden u van de ontwikkelingen op de hoogte.
 • Salzburg, 22.8.2007
  Sehr geehrte Teilnehmer! Leider müssen wir Ihnen mitteilen, dass unser für September geplantes Rettungshundeprojekt aus derzeitiger Sicht verschoben werden muss. Ein notwendiger Vorbereitungsbesuch durch die IRO vor Ort ist aufgrund von plötzlich aufgetauchter Schwierigkeiten mit den tunesischen Behörden nicht möglich gewesen. Eine Durchführung der Studie durch die IRO ohne vorbereitende Maßnahmen vor Ort stellt ein zu großes Risiko für eine erfolgversprechende Durchführung dar. Wir halten an dem Projekt in jedem Falle fest und bitten diese Absage als Verschiebung zu betrachten. Selbstverständlich werden Sie vom IRO Büro weiter informiert sobald wir weitere konkrete Mitteilung machen können. Für weiter Informationen steht Ihnen ............

  Dear participants!
  Unfortunately we have to inform you that the rescue dog project which was planed for September 2007 has to be postponed. A necessary visit on site in Tunisia before the project was not possible due to problems with tunisian authorities that occurred most suddenly. Conducting the study withouth the preliminary visit would have put the success of the project at great risk. Of course IRO sticks to the project and kindly asks you to understand this cancellation as an postponement. As a matter of course you will be informed by the IRO office as soon as there is any new information available in this issue. For further information please contact.................

 • Maandag 20 augustus
  speuren en conditietraining(lopen naar het speurveld met bepakking in marstempo en vervolgens speuren en weer teruglopen) woensdag 22 augustus veldtraining en zaterdag 25 augustus veld- en puintraining vervolgens de zondag 26 augustus waterzoeken met onze kleine oefenboot.
 • 18-8-2007.
  Vandaag hebben we uitgebreid getraind met vreemde slachtoffers in de half ontmantelde vleugel van het verpleeghuis Maartenshof in Groningen. Ditmaal hebben we getraind in de kruipruimtes en andere door ons nog niet gebruikte ruimten van het gebouw. Het accent lag nu om te beoordelen hoe de honden reageerden bij het vinden van vreemde slachtoffers. De resultaten waren prima, alhoewel je altijd wel weer verbeterpunten ondekt. Zoals gewoonlijk bleven de hondengeleiders buiten en de honden zochten zelfstandig de begane grond en de twee bovenliggende verdiepingen uit op de aanwezigheid van slachtoffers. Het hele gebouw werd in een recordtijd door de honden uitgezocht. Iedereen kreeg een half uur om te zoeken maar de honden hadden maximaal tien minuten nodig en dat is erg netjes. Na deze vruchtbare training gingen we verder op ons trainingsveld met gehoorzaamheidsoefeningen en hindernistrainingen en hebben we ook nog abseiloefeningen met hond vanaf onze klimtoren gedaan. Honden en geleiders hadden er weer veel zin in en dat kun je wel weer aan de foto's zien.
 • 11-8-2007.
  Vandaag hebben we getraind in een gedeelte van het half gesloopte gebouw van verpleeghuis Maartenshof in Groningen. Dit gebouw bestond uit een wirwar van lege ruimtes en pikdonkere onder water staande kelders De oefening bestond eruit dat de honden om beurten telkens binnen 1 á 2 minuten het slachtoffer moest zien te vinden en waarbij de hondengeleider uit het zicht bleef en pas mocht komen als de de hond bij het slachtoffer voldoende had "aangeblaft" . Gewoon rondlopen en zomaar blaffen is niet toegestaan dat kan alleen maar de hondengeleider op een vals spoor zetten! De vervolgoefening bestond uit een zoekactie waarbij de hondengeleider op ruime afstand van het gebouw diende te blijven en de hond binnen zelfstandig in een korte tijd de slachtoffers diende te vinden.Zonder de anderen tekort te doen viel het op dat De Drentsche Patrijshond met Anne-Fleur het vandaag opmerkelijk goed deed. Hier zie je maar weer dat veel hondenrassen wel geschikt zijn; de "baasje" zijn eerder het probleem dan de hond maar dat is in hondenland ook wel algemeen bekend! Na de middagpauze hebben we nog weer uitgebreid getraind op ons trainingsveld in gehoorzaamheidsoefeningen en met de hindernissen.
 • 8-8-2007.
  Zoals elke woensdagavond waren we vandaag vanaf 18.00 uur weer op ons trainingsveld aan de Koeriersterweg aan het trainen in gehoorzaamheid en hindernissen. Vandaag mochten we ook een nieuwe cursiste verwelkomen die is gestart met de basiscursus A. Haar naam is Tineke en haar hond Image is een West Siberische Laika. Wij wensen Tineke veel succes. Als zij deze 12 lessen goed doorkomt mag ze de B cursus doen die ook uit 12 lessen bestaat. Deze A en B cursus tezamen vormen de reddingshondengeschiktheidsproef. Dit papiertje geeft dan aan dat hond en geleider geschikt zijn om te starten met de echte opleiding dus als u iemand tegenkomt die alleen deze proef heeft gedaan maar verder geen erkende vervolgopleiding met goed gevolg heeft afgesloten kan niet zeggen ik heb een reddingshond.
 • 4-8-2007.
  Twee jaar geleden waren we ook al voor een training op dit terrein; wederom met medewerking van woningbouwcoöperatie De Huismeesters en sloopbedrijf Bork uit Stuifzand en de directie van Maartenshof konden we vanaf 9.00 uur trainen in een ontmantelde vleugel van het verpleeghuis Maartenshof aan de Schaaksport in Groningen.Tegen 13.30 gingen we naar ons trainingsveld waar weer geoefend werd in gehoorzaamheid en hindernissen. Tijdens onze training van vandaag hadden we bezoek van twee belangstellenden voor onze basiscursus voor beginners. Deze cursus voor beginners is bedoeld om te kijken of hond en baas geschikt zijn en in de groep passen maar ook of ze zelf bij ons verder willen met de opleiding voor het internationaal erkend reddingshondencertificaat.
 • 28-7-2007.
  Deze zaterdag hebben wij op het puin en in de lege huizen getraind van de Grunostraat en de Paterswoldseweg in de stad Groningen. Onze dank gaat uit naar Nijestee Vastgoed te Groningen en sloopbedrijf Van der Wal uit Joure.
 • Het hele jaar door trainen wij elke woensdag op ons basisveld aan de Peizerweg hoek Koeriersterweg bij de meubelboulevard Vesta te Groningen op gehoorzaamheid en onze hindernissenbaan. Wilt u eens komen kijken of een praatje willen maken dan bent u altijd welkom.
 • 21-7-2007.
  Op deze zaterdag hebben wij geoefend in de dichtbegroeide bossen achter Harkstede tegen de Roeibaan
 • 22-7-2007.
  Het is ons een eer om u het volgende nieuws te melden! De Tunesische regering heeft aan de Internationale Reddingshonden Organisatie gevraagd om een twintigtal honden met hun geleiders te selecteren om binnenkort mee te doen aan een Reddingshondenproject; o.a. zal tijdens dit project van de actieve groep tweemaal daags bloed worden afgenomen dit om de fysieke belasting te kunnen testen. Als enige Nederlander is Lucas Lauxen met zijn hond Fokus ze Zebráku lid van Reddingshondengroep Noord-Oost Nederland gevestigd te Groningen uitgenodigd om hieraan mee te doen.
 • ons weer mogelijk gemaakt om te kunnen oefenen in de wijk Corpus den Hoorn in de straten Donderslaan,Pasteurlaan Hippocratislaan en Boerhavelaan en ook nog aan de Antillenstraat 1 te Groningen.
 • Zaterdag 7 juli 2007
  gingen de leden van reddingshondengroep Noord-Oost Nederland gevestigd te Groningen samen met de leden van Rettungshundenstaffel Weser-Ems uit Duitsland klettern. Dat is klauteren en klimmen enkele foto's zijn op deze site geplaatst.
 • Op 23 juni was er van 12.00 tot 17.00 uur de open dag van de brandweer op het terrein van de brandweerkazerne aan de Aldlânsdyk. De open dag werd om 12.00 uur in samenwerking met het Friesland College spetterend geopend.
 • Tijdens de open dag waren er veel hulpverlenende organisaties aanwezig waarmee de brandweer samenwerkt in verschillende situaties. De Landmacht, de Politie, de Reddingshondengroep Noord-Oost Nederland uit Groningen en Veilig Verkeer Nederland zijn slechts een klein aantal van deze deelnemers. Voor jong en oud was er van alles te bekijken en veel te doen. De dag begon aanvankelijk met buien maar later kwam gelukkig de zon er door. Het publiek was in grote getale op dit evenement afgekomen. Het spectaculaire abseilen met een reddingshond vanaf grote hoogte oogste weer veel succes. In ieder geval het Friesche Dagblad en de Leeuwarder courant besteden in hun publicatie van maandag 25 juni ruim aandacht. Ook op www.brandweerleeuwarden.nl en www.flitsnieuws en www.112grunn.nl en op deze site kunt u foto's zien.Heeft u toevallig foto's van ons gemaakt dan zouden die wij graag van u willen ontvangen.Ook originele krantenknipsels of andere publicaties over dit gebeuren zijn welkom.
 • Voor het filmpje stem en nomineer http://www.zizone.tv/?cid=AOj06OJqas9MWccZk!c3B
 • Medio mei 2006 waren leden van Reddingshondengroep Noord-Oost Nederland weer voor internationale testen in Tjechië We hebben daar gespeurd, in de vlakte slachtoffers opgezocht en ook nog in een zeer zwaar puingebied naar diep bedolven slachtoffers gezocht. Kijk ook op onze fotopagina
 • Zaterdag 26 mei
  heeft Reddingshondengroep Noord-Oost Nederland de hele zaterdag weer getraind op de half gesloopte huizen aan de Donderslaan en de Pasteurlaan in Groningen. Dit werd weer mogelijk gemaakt door Nijestee Vastgoed te Groningen die ons altijd samen met de sloper weer steunen.Zie onder foto's (28 mei)
 • WILT U EENS WAT ANDERS MET UW HOND DOEN? ZOALS BIJVOORBEELD EEN REDDINGSHONDENCURSUS? Deze cursus wordt gegeven op de woensdag op het trainingveld van reddingshondengroep Noord-Oost Nederland in de stad Groningen. Soms denkt men RHGG, maar het is RHG NON . Het trainingsveld is gelegen onderaan de afrit Peizerweg hoek Koeriersterweg direct naast de parkeerplaats van de meubelboulevard van Vesta en de spoorwegovergang Peizerweg. Kom gewoon eens kijken, de meeste hondenrassen zijn wel geschikt, de baasjes is natuurlijk weer een ander verhaal.
 • Februari 2007
  heeft Reddingshondengroep Noord-Oost Nederland uit Groningen met dank aan Sloper Steenhuis te Scheemda en Woningbouw In te Groningen diverse keren gebruik kunnen maken van de sloop fase 1 van de oude sociale academie aan de de Korreweg bij de Jan Krolbrug.
 • Zaterdag 10 juni 2006
  waren wij met de prototype van onze nieuwe inzetboot de LUMA aanwezig op de 112 demodag ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van de brandweer Winschoten, het was een groots opgezette demo van de verschillende hulpverleningsdiensten Radio en TV Noord waren aanwezig en hebben ruim zendtijd aan ons besteed, ook teletekst had aandacht voor deze unieke gebeurtenis van onze groep.Ook het publiek heeft ons uitgebreid gefotografeerd en gefilmd Het is ons een eer dat wij zo'n geweldige ondersteuning van het ministerie hebben mogen ontvangen Natuurlijk gaat ook onze dank uit naar Univé die onze boot gratis heeft verzekerd tot 31 december 2007. We hopen op een doorlopende sponsoring.
 • Ik heb het bestand geüpload naar http://www.reddingshond.nl/ en kan http://www.reddingshond.nl/sitedetail1060B058875.html weergeven in mijn browser.
 • Wilt u ook ons werk ondersteunen wordt dan voor minimaal 25 euro donateur van ons en ontvang dan een gratis dvd van www.reddingshond.nl Storting op postbanknummer 8868714 Reddingshondengroep Noord-Oost Nederland te Groningen onder vermelding van donateur 2007.
 • Wij maken voor het abseilen met hond gebruik van een abseilharnas waarvan wij alle rechten hebben gedeponeerd dat betekend dat zonder onze schriftelijke toestemming het niet nagemaakt mag worden, ook niet iets wat er op lijkt. Onlangs is ons gebleken dat er een reddingshondengroep bij het bedrijf Radial Design uit Nederland een hondenharnas met "evenaar" heeft laten vervaardigen "met toestemming uit Polen" echter zonder type of veiligheidskeuring. Uit een gesprek tussen de fabrikant en ons hebben wij begrepen dat deze fabrikant ter goeder trouw handelde. In goed overleg is besloten dat de laatste 6 stuks nog verkocht mogen worden maar er geen nieuwe meer gemaakt zullen worden. Mocht u belangstelling hebben voor ons veilig hondenharnas dan kunt u met ons in overleg gaan. Ons hondenharnas is zeer veilig en gebruiksvriendelijk en biedt ook bescherming van stoten tegen een wand of uitstekende delen. Met nadruk wijzen wij erop dat wij in nieuwe gevallen direct zullen overgaan tot juridische maatregelen!