Alround reddingshond compleet

Van 5 t/m 11 mei was ik met Alva en Bello op een trainingsweek in Tsjechië.We stonden met onze caravan aan het stuwmeer bij Nechranice in november 2013  was ik daar ook, toen was daar de Base of Operations van de IRO inzettest (MRT) gevestigd.

Met de Tsjechen had ik geregeld dat wij met onze aangeslotenen van de stichting op de puinlokatie van Chbany mochten trainen, dat hebben we dan ook uitgebreid gedaan, 's morgens puin en na de pauze vlaktetraining en veldtraining
Met Alva heb ik dat niet gedaan omdat ik met hem het hoogste examen wilde doen in het vlakterevieren. Als oefening zochten we een steile ondoordringbare helling aan de Öhre bij Zahori. We hadden 4 slachtoffers waarvan twee in een boom weggelegd op een terrein van 50.000 m2 
Alva had de slachtoffers zeer snel gevonden maar het duurde lang voordat ik bij het slachtoffer was en ondertussen de hond maar doorblaffen. Alva had zodanig goed gezocht dat ik de volgende 2 trainingsdagen alleen nog maar een korte aanblafoefening deed.
Ook het oefenen met groepshonden heb ik uitgebreid geoefend en uiteindelijk met steun van Helena Sabatova is mij dat snel gelukt iets waar ik al meer dan een jaar op zat te oefenen.Met piscotties lukte het Helena heel snel dus daar heb ik weer wat van geleerd.

Op zaterdagochtend 10 mei mocht ik mij op het trainingsveld om 8.30 aanmelden bij keurmeester Vladirmir Kuchta met als examenleider Helena Sabatova. Ik liet een goed appél met hindernissen zien en verdiende daarmee 89 punten van de 100.
Zo tegen 11.30 kon ik mij opnieuw bij de keurmeester aanmelden op een helling nabij Zahori dit stuk helling lag vlakbij waar ik eerder deze week geoefend had.
Nadat ik mijn zoekplan had gegeven mocht ik starten.
Rekening met de wind houdend, die schuin rechts op mij toe stond, stuurde ik Alva eerst naar links en in de eerste minuut vond hij het slachtoffer in een boom,maar voordat hij die verwees ging hij even poepen en dat kost punten, de verwijzing was uitstekend. Vervolgens stuurde ik hem naar rechts en daar in de uiterste hoek vond Alva het tweede slachtoffer, nadat ik die naar de keurmeester gebracht had stuurde ik Alva weer naar schuin links naar voren maar hij vloog ineens tegen mijn bevel in naar de uiterste linkerhoek en nog verder, ik dacht nog daar is geen slachtoffer, maar ineens hoorde ik hem toch blaffen dus Alva had terecht mijn bevel genegeerd en het slachtoffer verwezen. De keurmeester was zeer tevreden en vertelde de aanwezigen dat als je hier was geslaagd je echt geslaagd was.
Binnen een tijd van 7 minuten was de klus geklaard en had ik met Alva  180 punten van de 200 behaald, totaalstand dus 269 punten van de 300 het vlakterevieren B was geslaagd. Daarmee heeft Alva als reddingshond alle internationale examens in zijn bezit en daarvan lopen er in Nederland bij mijn weten geen tweede van rond. In november doen we mee met de internationale inzettest en hoop dan met hem weer in het USAR team van de IRO opgenomen te worden.