Gouden speurlijn 2014

Ido-Alva Kiridesja  met Lucas Lauxen speurden in Friesland.

Zaterdag 11 januari was weer de start van de speurwedstrijd "de Gouden Speurlijn" georganiseerd door de Duitse herder kringgroep Frisiana te Leeuwarden. Er wordt  op 4  verschillende dagen gespeurd en dus ook andere speuromstandigheden, en andere keurmeesters. Het totaal aantal punten wat je hebt gehaald gedeeld door de 4 speurdagen bepaald de eindstand.
De groep waarin ik zat moest 's middags starten in de categorie IPO 3 het was koud met een doorlopende motregen. We speurden op graslanden die zeer nat waren maar dat is voor Alva en mij geen probleem.

De keurmeester was Toon Hop en beoordeelde ons met 77 punten van de 100. Wat mij betreft had het wel een beetje meer gemogen, als Alva een voorwerp keurig vindt maar in de regenbui even met zijn kop over zijn schouder naar mij kijkt en de keurmeester beoordeeld deze verwijzing als foutief moet ik wel even slikken, maar ja de keurmeester beslist en heeft natuurlijk zijn eigen overwegingen, en ik probeer dan van zijn opmerkingen te leren. Ook was de organisatie en sfeer onder elkaar perfect en aan het eind kon ik nog een viertal auto's uit de zachte berm slepen. Na een gezellige nazit gingen we om 17.30 naar huis . 14 dagen later op zaterdagmorgen 25 januari was de tweede speurdag.   Om 7.30 uur waren we aanwezig in de kantine van kringgroep Frisiana in Leeuwarden. Het weer was koud zo rond het vriespunt met een behoorlijke wind en dat zijn we deze "winter"nog niet gewend.
Na de loting vertrokken wij naar de speurvelden gelegen vlak buiten Leeuwarden in de omgeving van Johan Smit zijn huis in het dorpje  Wijtgaerd. De velden zijn daar zoals we gewend zijn van Kringgroep  Frisiana  ruim waar uiteraard mooie grote sporen gelegd kunnen worden.
Ik zit in groep 3 en de loting deze dag bepaalde dat ik als nummer 2 van deze groep rond 10.30 mijn spoor moest uitlopen. Of het nou door de spoorlegger Egbert Koning van Kringgroep Bolsward kwam, de keurmeester Arie Stam of dat Alva en ik nu pas de vruchten oogsten, ik weet het niet maar we kwamen met 93 punten van de 100 van het veld.
De opmerking van de keurmeester was dat naar mate er meer hoeken kwamen je de hond na de hoek meer zag versnellen in zijn speurtempo en bij de voorwerpen kon hij sneller en directer afliggen. Deze keurmeester ziet mij vaker en hij vertelde mij dat ik in het IPO speuren toch wel stappen had gemaakt en datzelfde hoorde ik hier en daar ook van de"publiekskeurmeesters" en dat doet mij deugd. We doen nog volop mee en ik hoop bij de eerste 10 te kunnen eindigen.
14 dagen later op 8 februari was het alweer de derde dag van deze leuke wedstrijd.

Op die dag togen wij wederom naar kringgroep Frisiana in Leeuwarden om te gaan speuren. Zoals u al weet ben ik ingedeeld in groep 3 en trok het lootje nummer 1 en mocht om ongeveer 15.00 uur mijn spoor uit gaan lopen. De grasvelden waren door alle regen van de laatste tijd zeer nat en er stond een harde wind bij een temperatuur van 7 graden boven nul en dat midden in de winter die nog steeds geen winter is jammer, want in slechte omstandigheden kan ik het verschil maken.
De keurmeester vandaag was de heer G.List en mijn spoor was gelegd door Gea Joosten. Alva speurde zoals gewoonlijk met hoge drift echter op de eerste strek maakte hij een slag naar rechts maar kwam toch weer terug op het spoor en liep daarbij het 1e voorwerp net voorbij, helaas dat kost 7 punten. Vervolgens ging hij door naar de hoek die wat beter genomen kon worden,ook speurde Alva niet constant met een diepe neus iets wat men in het IPO programma wil zien en speuren noemt, ik noem dat dwangappél wat niets met speuren te maken heeft maar dit terzijde. Bij het 2e voorwerp aangekomen verwees hij direct maar toen ik het voorwerp oppakte nam Alva zonder vervolgcommando het spoor weer op. Met een warrelend speurbeeld speurde hij door naar het 3e en tevens het eindvoorwerp welke hij goed verwees. De keurmeester beloonde ons met 83 punten van de 100 ikzelf had minder punten verwacht ergens achter in de 70 of zo.
Dus dat viel dan weer mee.
Zondagochtend 16 februari  5.00 uur ‘s morgens uit de veren, douchen,honden uitlaten en na het ontbijten om 7.00 uur vertrek naar Leeuwarden. Om 8.00 uur volgde de loting die ik overigens liever ter plekke op de velden zie gebeuren dat maakt het allemaal nog spannender en transparanter
Ik had spoornummer 2 getrokken. We togen in een lange colonne auto’s, met als loods de keurmeester Bennie Ekhart en Douwe Poelstra voorop,  naar de speurvelden  bij Wytgaerd. De temperatuur was plus 7 graden met motregen en een harde zuidwester wind.
Nadat Gjalt Houwer met zijn Duitse herder met 77 punten van het veld kwam kon ik mij melden bij de keurmeester. Met de wind in de rug zette ik Ido-Alva Kiridesja tot speuren aan, halverwege de 1e strek verwees hij het voorwerp vervolgens door de linkerhoek die hij  rustig doorliep hier kregen we de wind haaks op het spoor ergens op deze strek lag zuiver op mijn spoor een haas die vlak voor de neus van de hond ervan door ging. Ik gooide mijn stem op de hond en mocht van de keurmeester mijn hond opnieuw aanzetten.
Dat koste mij wel 4 punten, en geen haas,dus later in de kantine maar een balletje gehakt genomen.
Verder is  het spoor uitgelopen en bij het eindpunt kon ik mij afmelden met 3 gevonden voorwerpen na het afmelden kreeg ik nog een uitgebreid relaas van de keurmeester waarmee ik in de training weer mee verder kan en de totale punten van vandaag waren 78 punten. Spoorlegger was Gea Joosten.
Achtereenvolgens had ik over deze vier dagen dus 77-93-83-78 punten met een totaal van 331 en een 8e plaats in de categorie IPO 3
Vandaag lagen de punten over het algemeen erg laag en daardoor werd het vandaag toch echt spannend de punten lagen ook erg dicht bij elkaar.
Persoonlijk vond ik het jammer dat de hond van Ekko Oosterhuis die het heel goed deed  moest afhaken omdat deze de afgelopen week plotseling geopereerd moest worden, gelukkig komt alles goed.
Uiteindelijk eindigden wij op de 8e plaats in de afdeling IPO 3
Na een gezellige nazit en complimenten over en weer reed ik tegen 18.00 uur weer naar Groningen.