Reddingshonden hebben eigen boot

200712051895dagbladvhnoorden_400
foto Corné Sparidaens

Door Frits Poelman.
Groningen Als een duveltje uit een doosje schoot hij gistermiddag opeens het Eemskanaal in Groningen op, de nieuwe LUMA reddingboot. Die is in de stad ontwikkeld en gebouwd voor de reddingshondengroep Noord‑Oost Nederland (reddingshond.nl). Het nieuwe boottype is geschikt voor allerlei hulpdiensten.

Lucas Lauxen (van de LU) en Martin van den Braken (MA) kennen elkaar als liefhebbers / eigenaren van reddinghonden. Lauxen is inzetleider van de groep. Reddingshonden verrichten bij zoekacties op het water goed werk, maar geschikte boten zijn moeilijk voor deze specifieke taak te vinden. Met financiële hulp van Den Haag kreeg Lauxen de kans een reddingsschip te ontwikkelen dat voor hem en andere hulpdiensten geschikt is.

De LUMA2 voldoet volgens de initiatiefnemers meer dan omgebouwde watersportboten aan de specifieke eisen van hulpverleners. Dat komt vooral omdat de railing aan de achterkant van de boot ontbreekt en de boeg tot vlak boven het water kan worden neergelaten. Daardoor ontstaat een soort miniveerboot met een vlakke vloer. (Brandweer)duikers kunnen daardoor gemakkelijk in en uit het water komen, slachtoffers gemakkelijk horizontaal aan dek worden gebracht en ambulancemedewerkers eerste hulp verlenen. De reddingshonden van de groep kunnen op de boot gemakkelijker 'bij de geur' blijven. Leg een rits LUMA's achter elkaar in serie en de boot ontpopt zich tot een pontonachtig evacuatiesysteem.

Lauxen: "We kunnen met deze boot drie zoekmethodes tegelijk toepassen. De hond kan zoeken, vanaf de navigatieplaats, er zit een geavanceerd sonarsysteem op en vanaf de duikerplaatsen kunnen twee mensen dreggen. Die combinatie is echt uniek." Tijdens acties ligt de boot als een blok op het water, maar als het nodig is, perst Lauxen er een snelheid van 38 km/uur uit. "Door het ontbreken van een schroef, hij heeft waterpomp aandrijving, is de boot veilig en door de geringe diepgang (45 centimeter) kan hij bijna overal varen."

De reddingshondengroep zoekt nog sponsors voor de bouw van een romneyloods waar ze de boot op een trailer wil stallen.